28 C
Athens
Wednesday, June 19, 2024
More

  ΕΒΟΛ: Νέα προϊόντα από τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία που στηρίζει κτηνοτρόφους και παραγωγούς στον Βόλο

  Συνεχίζει να καταγράφει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης η ΕΒΟΛ, συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία με εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Βόλου, που διαθέτει στα ράφια των σούπερ μάρκετ συμβατικά και βιολογικά προϊόντα γάλακτος,από γίδινο και αγελαδινό εμφιαλωμένο φρέσκο γάλα μέχρι γιαούρτι, βούτυρο και τυροκομικά, και πέραν του νομού Μαγνησίας.

  Η συνεταιριστική επιχείρηση σχεδιάζει να ενισχύσει τη διανομή της πανελλαδικά και να τοποθετήσει στην αγορά νέα προϊόντα με το σήμα ΕΒΟΛ, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τους παραγωγούς, στους οποίους καταβάλλει υψηλές τιμές για την πρώτη ύλη. Ασκεί παρεμβατική πολιτική στην τιμή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος και διασφαλίζει από τις υψηλότερες τιμές πανελλαδικά, στηρίζοντας το εισόδημα των κτηνοτρόφων στα χωριά γύρω από τον Βόλο, τα χωριά του Δυτικού Πηλίου, του Βελεστίνου και της ευρύτερης περιοχής.

  Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου έκλεισε το 2023 με κύκλο εργασιών 22,4 εκατ. ευρώ, από 18,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με αύξηση 22,33%. Η μερίδα του λέοντος, 19,9 εκατ. ευρώ (από 17,6 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν) έρχεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα, ήτοι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, με το σήμα ΕΒΟΛ και ιδιωτική ετικέτα, ενώ σημαντική ανάπτυξη σημειώνουν και τα εμπορεύματα, που εισφέρουν 2,3 εκατ. ευρώ (από 0,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση).

  Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αύξηση του κόστους πωλήσεων, που ανήλθε σε 18,3 εκατ. ευρώ, από 15,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι 300.629 ευρώ αντίστοιχα και τα κέρδη μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε 1,3 εκατ. ευρώ, από 267.978 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Σε συνέχεια απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίστηκε η διανομή συνολικών κερδών με τη μορφή μερίσματος 443.100 ευρώ.

  Ο συνεταιρισμός παραμένει κερδοφόρος και χωρίς δανεισμό ακόμη και σε καιρούς προκλήσεων. Το 2023 ήταν μια τέτοια χρονιά προκλήσεων, καθώς η ΕΒΟΛ, πυρήνας της ΕΑΣ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου), δραστηριοποιείται στη Θεσσαλία, όπου επεξεργάζεται γάλα που συγκεντρώνει από κτηνοτρόφους της πολύπαθης περιοχής, η οποία βρέθηκε στη δίνη των καταστροφών που προκάλεσε η πλημμύρα Daniel. Πέραν της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου και των ζωοτροφών, μια πληθώρα σταβλικών εγκαταστάσεων καταστράφηκαν σε πολλά χωριά, ενώ μεγάλο είναι και το πρόβλημα διατροφής των ζώων, καθώς οι βοσκότοποι γύρω από τον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας έχουν στην ουσία εξαφανιστεί. Ας σημειωθεί ότι της πλημμύρας προηγήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε κυρίως χωριά στα δυτικά της πόλης του Βόλου, αλλά και χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες (αμυγδαλιές και ελιές) και βοσκοτόπους. Ο επικεφαλής της ΕΒΟΛ, Στέφανος Διακομής, ζήτησε στήριξη από την Πολιτεία, ανάλογη με τις λύσεις που δόθηκαν στην Εύβοια και άλλες πληγείσες περιοχές.

  Από την πλευρά της η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως τονίζεται και στις οικονομικές καταστάσεις του συνεταιρισμού, προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς, προσφέροντας αγροτικά εφόδια σε χαμηλές τιμές και παρεμβαίνοντας στην αγορά των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων με τιμές υψηλότερες διαχρονικά. Με μεγαλύτερη ένταση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός επικεντρώνεται φέτος στη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

  Σημαντικός στόχος του Συνεταιρισμού για το έτος 2024 είναι επίσης η διατήρηση της υγιούς ανάπτυξης και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει την παραγωγή νέων προϊόντων από τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς και επέκταση του δικτύου διανομής σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Η διοίκηση βλέπει το μέλλον του Συνεταιρισμού ευοίωνο, παρά τις προκλήσεις, διότι στηρίζεται, όπως αναφέρει, στα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και στην αποδοχή τους από το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα