13.7 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Eurostat: 4 στους 10 Έλληνες στερούνται κρέας και ψάρι

    Όπως φαίνεται από έκθεση της Eurostat για την φτώχεια που πλήττει τις χώρες της ΕΕ,  σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες και συγκεκριμένα ποσοστό 38,2%, το 2023, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ένα πλήρες γεύμα με ψάρι ή κρέας, ή κάποιο αντίστοιχο χορτοφαγικό γεύμα.

    Όπως φαίνεται, ο υψηλός πληθωρισμός και η συρρίκνωση της αγοραστικής αξίας των Ελλήνων αλλά και συνολικά των Ευρωπαίων οδηγεί τους πολίτες στο να «κόβουν» από την ποιοτική διατροφή. Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός στη χώρα μας ανήλθε στο 2,5%.

    Σύμφωνα με την Eurostat, την περσινή χρονιά το 2023, το 9,5% του πληθυσμού της ΕΕ δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμο χορτοφαγικό γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα, 1,2% υψηλότερα σε σύγκριση με το 2022 (8,3%).

    Επιπλέον, εστιάζοντας στα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, το 2023 το ποσοστό σε επίπεδο ΕΕ ήταν 22,3%, υποδηλώνοντας αύξηση κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2022 (19,7%). Σε εθνικό επίπεδο, το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και δεν μπορούν να αγοράσουν ένα κανονικό γεύμα καταγράφηκε στη Σλοβακία (45,7%), ακολουθούμενο από την Ουγγαρία (44,9%) και τη Βουλγαρία (40,2%). Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,2%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (5,0%) και την Πορτογαλία (5,9%).

    Στην ΕΕ, η διαφορά μεταξύ του συνολικού πληθυσμού και του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας όσον αφορά τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ένα σωστό γεύμα ήταν 12,8%. Σε επίπεδο χωρών, η Ουγγαρία ανέφερε τη μεγαλύτερη διαφορά με 30,25, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία (27,9%) και την Ελλάδα (27,3%). Αντίθετα, η Σουηδία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ανέφεραν τις μικρότερες διαφορές, όλες κάτω από 4,0%.

    Η δυνατότητα να αντέξει κανείς οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ισοδύναμο χορτοφαγικό κάθε δεύτερη ημέρα είναι μεταξύ των στοιχείων που παρατηρούνται από την Eurostat σε επίπεδο νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής αποστέρησης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα