Η τράπεζα Eurobank περιγράφει την κομπίνα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, με σκοπό να μην πληρώσει και να μη χάσει τα ακίνητά του. Μία κομπίνα για την οποία καταδικάστηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Η Eurobank επιβεβαιώνει τον δόλο του Νίκου Παπαθανάση ως εγγυητή των δανείων που έλαβε η εταιρεία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης μεταβίβασε ακίνητα στα παιδιά του, με την τράπεζα να ασκεί δύο αγωγές, τις οποίες και κέρδισε. Στη συνέχεια αναφέρεται πως ο αναπληρωτής υπουργός παραμένει εγγυητής του δανείου, ενώ αντίθετα δεν παρουσιάζεται το ύψος του «κουρέματος» του δανείου.
Βέβαια μείζον ζήτημα προκύπτει με την παραμονή του κ. Παπαθανάση στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και με την υποψηφιότητά του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Πώς γίνεται λοιπόν να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού ένας πολιτικός, ο οποίος προσπάθησε να κρύψει την περιουσία του για να γλιτώσει την κατάσχεσή της; Και πόσο μάλλον όταν καταδικάστηκε γι’ αυτό. Ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Η Eurobank σημειώνει ότι το 2005 χορήγησε πίστωση ύψους 1.500.000 ευρώ στην εταιρία με την επωνυμία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007, το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον Νικόλαο Παπαθανάση (εγγυητής). Επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου. Στις 28/8/2015 η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους 1.054.674 ευρώ πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο 1.458.548 ευρώ) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο μέτρα. Συγκεκριμένα: Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό.
Η αγωγή της τράπεζας
Την ίδια χρονιά η τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του εγγυητή για τη μεταβίβαση, λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του 1/2 εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και στην Καλλιθέα (αποθήκη). Τότε η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον εγγυητή και η τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων. Αντίθετα για τη μικρής αξίας αποθήκη ο εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά.
Τον Δεκέμβριο του 2015 άσκησε αγωγή κατά του εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του 1/2 εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020 εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή.
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’ αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.
Τέλος η Eurobank καταλήγει αναφέροντας: «Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των 550.000 ευρώ περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησής του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης».