Mπορεί η Ελλάδα να ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη στροφή στην αιολική ενέργεια, που είναι η ανάπτυξη των υπεράκτιων ανεμογεννητριών, όμως είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά που έχει εντάξει στο οπλοστάσιό της μια νέα τεχνολογία μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων που της δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα σε παγκόσμια κλίμακα.
Μια αμιγώς ελληνική μικρομεσαία εταιρεία από τον κλάδο της μηχανικής, η ΕΤΜΕ – Πέππας και Συνεργάτες, η οποία ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο των μελετών πριν από 45 χρόνια από τον κ. Ιωάννη Πέππα, βρίσκεται πίσω από την καινοτομία της πλατφόρμας Floatmast, η οποία έχει κατοχυρώσει μια διεθνή πατέντα και αποτελεί μία από τις τρεις τεχνολογίες μέτρησης αιολικού δυναμικού σε όλο τον κόσμο.
Η καινοτομία της έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ. Ο αειθαλής ιδρυτής της, ο οποίος συνεχίζει να δουλεύει ακούραστα ακόμη και σήμερα στα 90 του χρόνια, είχε την προνοητικότητα να στηρίξει τον γιο του Αντώνη Πέππα πριν από περίπου μία δεκαετία και να πάρουν από κοινού το ρίσκο μιας πιο πράσινης στρατηγικής.
Τα πρώτα βήματα
«Από το 2011 ο τεχνικός κλάδος όπου δραστηριοποιούνταν η ΕΤΜΕ είχε τελματώσει. Δεν υπήρχαν έργα και η εταιρεία είχε λιγοστές δουλειές στους τομείς περιβάλλοντος και διαχείρισης νερού που παραδοσιακά αναπτυσσόταν», δηλώνει στο «business stories» ο κ. Αντώνης Πέππας, απόφοιτος του ΕΜΠ με μεταπτυχιακό στον τομέα της υδρολογίας στο Imperial. Αλλωστε για την εταιρεία ο δρόμος για τις ΑΠΕ είχε ανοίξει από το 2006, όταν ξεκίνησε να αναπτύσσεται παράλληλα σε φωτοβολταϊκά πάρκα και είχε καταθέσει τις 10 πρώτες αιτήσεις για τη Λακωνία. Αυτό που έλειπε, σύμφωνα με τον κ. Πέππα, ήταν αξιόπιστες μετρήσεις πεδίου που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες και να είναι πιστοποιημένες.
Το Floatmast χρησιμοποιεί για την καταγραφή των αιολικών δεδομένων έναν μετεωρολογικό ιστό 40 μέτρων, όσο και συσκευές lidar,που σαρώνουν σε ύψος 200 μέτρων. Είναι πλήρως αυτόνομο, καθώς διαθέτει φωτοβολταϊκά κάτοπτρα, τα οποία εξασφαλίζουν την τροφοδοσία όχι μόνο του μετρητή ανέμων, αλλά και πλήθους περιβαλλοντικών και μετεωρολογικών αισθητήρων, που αναδεικνύουν το Floatmast σε έναν πολύπλευρο σταθμό.
Το αποτέλεσμα είναι να αναπτυχθεί μια καινοτομία στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που προσφέρει τα καλύτερα ποιοτικώς δεδομένα για τα πλωτά αιολικά πάρκα, αναφέρει ο 44χρονος επικεφαλής της εταιρείας ΕΤΜΕ-Πέππας & Συνεργάτες, που μαζί με τη Streamlined Σύμβουλοι Μηχανικοί έκαναν το επόμενο βήμα στις τεχνολογίες της γαλάζιας οικονομίας.
Η πατέντα της Floatmast
Η κατασκευή της πλατφόρμας ξεκίνησε το 2015 από τον λιμένα Λαυρίου, στον οποίο παρέμεινε για ένα εντατικό πρόγραμμα δοκιμών και το 2019 μεταφέρθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Τζιας στο Κάβο Ντόρο για να τεσταριστεί για την ακρίβεια και την ασφάλεια των δεδομένων της. Από εκείνο το στάδιο και μετά η τεχνολογία Floatmast «άνοιξε τα πανιά της».
Η γέννηση της τεχνολογίας
Οπως αναφέρει ο κ. Πέππας, η ΕΤΜΕ δεν ανακάλυψε την πυρίτιδα. Πήρε τεχνολογία που εφαρμόζεται στις υπεράκτιες πλατφόρμες υδρογονανθράκων για την εξόρυξη πετρελαίου σε μεγάλα βάθη και τη μετέτρεψε σε ανανεώσιμη. Ενα πάντρεμα που επιδιώκει να αξιοποιήσει τον τελευταίο χρόνο και η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών αλλά και διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών που έχουν αναλάβει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων επί ελληνικού εδάφους, καθώς και νέων επενδυτών.
«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα να προσελκύσει επενδυτές αυτού του μεγέθους, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα έχουν και ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά των αιολικών πάρκων, γιατί οι επενδύσεις αυτές είναι ακριβά και μεγάλα πρότζεκτ», λέει ο επικεφαλής της εταιρείας. Επειδή μάλιστα δεν υπάρχουν πολλές τεχνολογίες και πολλά πάρκα παγκοσμίως, ούτε μεγάλη τεχνογνωσία, είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να δημιουργήσει know-how και η ΕΤΜΑ είναι μια αντίστοιχη περίπτωση, αφού της ανήκει η μοναδική πλατφόρμα που υπάρχει σήμερα στην Ε.Ε. για υπεράκτια αιολικά.
Οπως υπογραμμίζει, πολύ σημαντική παράμετρος είναι να αναπτυχθεί μια εγχώρια τεχνογνωσία στην τεχνολογία των ανεμογεννητριών (π.χ. στα εξαρτήματα και στο σχέδιο της ανεμογεννήτριας) που θα μπορεί στη συνέχεια και να εξαχθεί και να γίνουν επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.
«Στη διεθνή αγορά δεν υπάρχει πολλή τεχνογνωσία στα πλωτά αιολικά. Αν ξεκινήσουμε σε τρία χρόνια ίσως είναι αργά, σήμερα υπάρχει μια έκρηξη σε πλωτά πάρκα παγκοσμίως που πρέπει να εκμεταλλευτούμε». Υπάρχουν, όπως σημειώνει, επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, όμως περιμένουν από το κράτος ένα πλάνο που θα τους επιτρέψει να κάνουν τη μελέτη σκοπιμότητας για την εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά.
Οπως επισημαίνει ο κ. Πέππας, σήμερα δεν υπάρχει κάποια τεχνολογία που να έχει κυριαρχήσει στην αγορά, καθώς οι ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται είναι ανάλογα με την περιοχή, το βάθος της θάλασσας, την απόσταση από τα λιμάνια. Σημασία, όπως λέει, έχει αν αυτό το προβάδισμα θα το πάρουν κάποιες ελληνικές ή ξένες εταιρείες. «Εκείνο που χρειάζεται είναι να καταρτίσουμε ένα στρατηγικό πλάνο και να αναπτύξουμε ένα ή δύο λιμάνια που να έχουν την υποδομή να υποστηρίξουν την κατασκευή και τη διαχείριση των αντίστοιχων υποδομών αυτών, τόσο για την ελληνική όσο και για τη μεσογειακή αγορά».
H παρέλαση μεγάλων ξένων ομίλων όπως η Ocean Winds, η Copenhagen Off shore Parthners αλλά και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ελληνικών ομίλων όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η Μotor Oil, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗΑΝ κ.ά. είναι μια ένδειξη για το προφίλ και το μέγεθος των νέων μεγάλων πρότζεκτ για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. «Ολοι έχουν αντιληφθεί ότι τα υπεράκτια αιολικά είναι επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου και μεγάλης τεχνογνωσίας που ευνοούν τους μεγάλους συνασπισμούς και μόνο έτσι μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα», αναφέρει ο κ. Πέππας.