14.4 C
Athens
Thursday, November 30, 2023
More

  Ετήσια συνέλευση της Berkshire Hathaway

  Η μια ερώτηση μετά την άλλη για ένα συγκεκριμένο θέμα στην ετήσια συνέλευση της Berkshire Hathaway ($BRK) : Για τον διάδοχό του.

  Ο Μπάφετ όρισε τον Greg Abel ως διάδοχο το 2021, και ο αντιπρόεδρος για τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες έχει έκτοτε μια πιο έντονη παρουσία. Το Σάββατο, ο Buffett επαναβεβαίωσε ότι ήταν “100% άνετος” με την απόφασή του και μάλιστα υπέδειξε μια σε μεγάλο βαθμό επιχειρησιακή μετάβαση ως συνήθως, για όποτε αυτό μπορεί να γίνει.

  Ο Greg καταλαβαίνει την κατανομή κεφαλαίου εξίσου καλά με εμένα. Αυτό είναι καλό για εμάς“, δήλωσε ο Buffett στη συνάντηση στην Ομάχα της Νεμπράσκα. “Θα λάβει αυτές τις αποφάσεις, νομίζω, στο ίδιο πλαίσιο που θα τις έπαιρνα κι εγώ. Έχουμε θέσει αυτό το πλαίσιο εδώ και 30 χρόνια”.

  Ο 60χρονος Abel, ο οποίος συνόδευσε τον Buffett και τον μακροχρόνιο επιχειρηματικό του εταίρο Charlie Munger στη σκηνή το πρωί, έχει δημιουργήσει την ενεργειακή επιχείρηση της Berkshire ($BRK) σε μία από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ. Ο Buffett αστειεύτηκε πρόσφατα ότι ο Abel κάνει “όλη τη δουλειά”. Ακολουθούν τα άλλα βασικά συμπεράσματα από τη συνάντηση που συγκέντρωσε χιλιάδες μαθητές του Buffett.

  Έλεγχος Occidental

  Ένας αναλυτής χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη ανακοίνωση της ημέρας ότι η Berkshire ($BRK)δεν θα κάνει προσφορά για τον πλήρη έλεγχο της Occidental Petroleum, της ενεργειακής εταιρείας στην οποία έχει ξοδέψει αρκετούς μήνες ενισχύοντας τις επενδύσεις της.

  Το σχόλιο του Buffett πιθανότατα βοήθησε να μετριαστούν οι εικασίες ότι η Berkshire ($BRK)επιδιώκει να αποκτήσει την Occidental, αφού κέρδισε την έγκριση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών πέρυσι για να αποκτήσει έως και το 50% της εταιρείας. Ο Μπάφετ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αγοράσει περισσότερες μετοχές της εταιρείας, προσθέτοντας ότι μπορεί -ή μπορεί και όχι- να επιδιώξει περαιτέρω αγορές.

  Τραπεζική αναταραχή

  Ο Buffett και ο Munger ήταν τόσο σίγουροι ότι θα γίνουν ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή που αστειευόμενοι έφεραν πλακάτ με τις λογιστικές ταξινομήσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της αναταραχής. Το ένα έγραφε “διαθέσιμα προς πώληση”, ενώ το άλλο “διακρατούμενα μέχρι τη λήξη”.

  Σε μια πιο σοβαρή νότα, ο Buffett κατηγόρησε τα στελέχη που ήταν υπεύθυνα για τις χρεοκοπημένες τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για λάθη που κρύβονταν σε “κοινή θέα”. Κατήγγειλε επίσης τα “μπερδεμένα” κίνητρα στην τραπεζική ρύθμιση, καθώς και την κακή ενημέρωση του αμερικανικού κοινού από τις ρυθμιστικές αρχές, τους πολιτικούς και τον Τύπο σχετικά με την αναταραχή.

  Ο Buffett επισήμανε την First Republic Bank, την ταλαιπωρημένη τράπεζα που μόλις διέσωσε η JPMorgan Chase ($JPM) Οι καταθέσεις της First Republic ($FRC) έδειξαν ότι ο δανειστής προσέφερε ενυπόθηκα δάνεια jumbo, χωρίς κρατική εγγύηση, με σταθερά επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν μόνο με τόκο για 10 χρόνια – κάτι που ο Buffett αποκάλεσε “τρελή πρόταση”.

  “Το έκανε σε κοινή θέα και ο κόσμος το αγνοούσε μέχρι που έσκασε”, δήλωσε ο Buffett.

  Η αναταραχή ξεκίνησε με την εκκαθάριση ενός μικρού δανειστή φιλικού προς την κρυπτογράφηση στις αρχές Μαρτίου, προτού εξαπλωθεί για να καταπλακώσει τρεις άλλες περιφερειακές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank. Ο Buffett δήλωσε ότι θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ εάν η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην εγγύηση όλων των καταθέσεων της SVB, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν καλύπτονταν από το ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων της FED.

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα