24.4 C
Athens
Saturday, May 18, 2024
More

    Εσείς θυμάστε το γάλα «Ασπρό;»

    Ο συνεταιρισμός των αγελαδοτρόφων ιδρύθηκε το 1936, σε μια εποχή που η Ελλάδα έβγαινε από την χρεωκοπία του 1932 με αρχικό δυναμικό 100 μελών τα οποία μέχρι το 1940 είχαν φτάσει τα 400 και τις 2.500 εκτρεφόμενες αγελάδες. Οι συνεταιριστές που δημιούργησαν τον ΑΣΠΡΟ ανήκαν πολιτικά στο ΚΚΕ και αποτελούσαν κομμάτι της αρβανίτικης κοινότητας αγροτών του Ασπροπύργου.

    Η ύπαρξη οικόσιτων ζώων στις αρβανίτικες οικογένειες και η αύξηση που παρουσίασε η αγοραστική αξία μίας αγελάδας μετά την πτώχευση του ελληνικού κράτους, οδήγησαν στην εμφάνιση της οργανωμένης αγελαδοτροφίας στον Ασπρόπυργο, η οποία οργανώθηκε πιο συστηματικά κατά τη μεσοπολεμική περίοδο.

    Λίγο πριν την Κατοχή, τα μέλη του συναιτερισμού έγιναν 400, ενώ μετά τον πόλεμο αυξήθηκαν στα 600. Το 1952 άρχισε η ανέγερση του εργοστασίου του συνεταιρισμού, στην περιοχή του σημερινού Αγροκηπίου.

    Εργαζόμενος στο εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος του συνεταιρισμού «Ασπρό» στον Ασπρόπυργο, δεκαετία 1950 (συλλογή Ακριβής Φυλαχτού), Πηγή Αρτέμιος Φιλάτωβ
    Εργαζόμενος στο εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος του συνεταιρισμού «Ασπρό» στον Ασπρόπυργο, δεκαετία 1950 (συλλογή Ακριβής Φυλαχτού), Πηγή Αρτέμιος Φιλάτωβ

    Το εργοστάσιο λειτούργησε τον Οκτώβριο του 1951, αποτελεί το πρώτο συνεταιριστικό εργοστάσιο γάλακτος στην Ελλάδα και μετέτρεψε τον μικρό συνεταιρισμό σε μια ανταγωνιστική γαλακτοβιομηχανία, τη δεύτερη γαλακτοβιομηχανία μετά την ΕΒΓΑ.

    Τα επόμενα χρόνια ίδρυσε εργοστάσιο γάλακτος στην περιοχή του Ασπροπύργου και ο Δημήτριος Καραμπούλας, ονομάκοντας την επιχείρησή του «Άνθος», η οποία, όμως, χρεωκόπησε και έκλεισε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η παραγωγή γάλακτος του «Ασπρό», από την άλλη πλευρά, αυξανόταν σταθερά, φτάνοντας έως και τους 35 τόνους ημερησίως.

    Μέλη του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ασπροπύργου, δεκαετία 1950 (συλλογή Παναγιώτη Πέστροβα), Πηγή Αρτέμος Φιλάτωβ
    Μέλη του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Ασπροπύργου, δεκαετία 1950 (συλλογή Παναγιώτη Πέστροβα), Πηγή Αρτέμος Φιλάτωβ

    Στο εργοστάσιο λειτουργούσαν μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και μονάδα παστερίωσης. Τα προϊόντα που παράγονταν ήταν γάλα, γιαούρτι αγελάδος και πρόβειο και για τρεις μήνες, λίγο πριν κλείσει, το 1990, γιαούρτι στραγγιστό. Κατά τα τελευταία χρόνια παραγόταν βούτυρο. Επίσης, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο παράγονταν παγωτά, γύρω στους τρεις τόνους καθημερινά, που διοχετεύονταν στην αγορά ολόκληρης της χώρας. Στο εργοστάσιο πωλείτο ακόμα χύμα γάλα σε χονδρεμπόρους Ζαχαροπλαστικής.

    Πηγή : https://tetysolou.wordpress.com/2016/08/10/%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%81%CF%8C-%CF%8C%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82/
    Η γαλακτοβιομηχανία διέθετε τακτικό προσωπικό 100 ατόμων, ενώ από τον Φεβρουάριο έως και τον Αύγουστο προσλαμβάνονταν πολλοί εποχικοί υπάλληλοι, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της παραγωγής.

    Πηγή: https://www.facebook.com/photo/?fbid=2629326003996339&set=a.1725081734420775
    Το 1969 συγχωνεύθηκαν οι συνεταιρισμοί του «Ασπρό» και του «Αγίου Δημητρίου» (ο οποίος απαρτικόταν από δυναμικό 200 περίπου συνεταιριστών), ενώ το 1975 δημιουργήθηκε μονάδα Ζωοτροφών.

    Πηγή : https://vendora.gr/items/g3oo92/mpoukali-galaktos-eponimia-aspro-apo-apropirgo-tou-1960.html

    Από το 1985 η παραγωγή μειώθηκε και η επιχείρηση δεν άντεξε τις νέες οικονομικές και παραγωγικές προκλήσεις. Το εργοστάσιο έπαψε να λειτουργεί στις 30 Μαρτίου 1990 και εκποιήθηκε τέσσερις μήνες αργότερα”.

    Σήμερα στο χώρο στεγάζεται το εργοστάσιο παγωτών Bonito.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα