22.1 C
Athens
Sunday, April 28, 2024
More

    Εργασιακό νομοσχέδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

    Το απόγευμα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει το ξεπάγωμα των τριετιών, τα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις.

    Πιο συγκεκριμένα αναφορικά με τις τριετίες προβλέπεται το ξεπάγωμα των επιδομάτων προϋπηρεσίας από 1/1/2024 υπό την αίρεση του ποσοστού ανεργίας. Όσοι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν μέρος των τριετιών πριν από τις 14/2/2012, θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν τις τριετίες τους. Οι εργαζόμενοι με υψηλότερο μισθό αναμένεται να δουν ενίσχυση του μηνιαίου εισοδήματός τους μέσω της διαδικασίας του συμψηφισμού. Ο εργοδότης δηλαδή, θα έχει το δικαίωμα συμψηφισμού της αύξησης της προϋπηρεσίας υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος νόμιμος μισθός (βασικός + προϋπηρεσία) δεν θα υπερβαίνει τον συμφωνηθέντα μισθό.

    Οι διατάξεις που αφορούν στην εργασία σε δεύτερο εργοδότη και στις συμβάσεις κατά παραγγελία
    1. Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του 1 εργοδότη. Έτσι θα επιτρέπεται η εργασία σε δεύτερο εργοδότη. Πλέον εντός ενός 24ώρου χωρά μόνο μια πλήρης απασχόληση και μια μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο.
    2. Θεσπίζονται μέτρα προστασίας για τις συμβάσεις κατά παραγγελία που αποτελούν μια καλή ευκαιρία για τις μητέρες με μικρά παιδιά , φοιτητές , τεχνικά επαγγέλματα , εργαζόμενους στο πεδίο του θεάματος ,ακροάματος ή της εστίασης που επιθυμούν έκτακτη απασχόληση ολίγων ωρών. Με τις συμβάσεις αυτές ο εργαζόμενος καλείται 24 ώρες πριν να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση (και συμφωνεί και ο ίδιος) και πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε. Βασικός στόχος τους είναι η πάταξη της μαύρης εργασίας.
    3. Καθιερώνεται για πρώτη φορά ρητά η προσμέτρηση της ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, όταν αυτή είναι εκ του νόμου υποχρεωτική, ως αμειβόμενος χρόνος εργασίας.
    4. Επιβάλλονται κυρώσεις στην περίπτωση που υπάρχει δυσμενής μεταχείριση του εργαζομένων αν αυτοί καταγγείλουν τον εργοδότη τους για μη συμμόρφωσή του στα προβλεπόμενα προστατευτικά πλαίσια της Οδηγίας.
    5. Προβλέπεται ακυρότητα της καταγγελίας απόλυσης αν διαπιστωθεί ότι αυτή προκλήθηκε λόγω άσκησης από τον εργαζόμενο των νόμιμων δικαιωμάτων του που απορρέουν από την Οδηγία.
    6. Επιλύεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει κατά την οργάνωση του προγράμματος των εναλλασσόμενων βαρδιών σε επιχειρήσεις που είτε λειτουργούν 24/7 συνεχώς και εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα εργασίας για τους εργαζόμενους.
    7. Επεκτείνεται το δικαίωμα καταβολής του εποχικού επιδόματος και στους εργαζόμενους που παραχωρούνται μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ) σε επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, αίροντας μία αδικία ετών για τους εργαζόμενους του κλάδου.
    8. Οριοθετείται περίοδος μαθητείας 6 μηνών. Ωστόσο δεν αλλάζει η ελάχιστη υποχρέωση των 12 μηνών προϋπηρεσίας ως προϋπόθεση για θεμελίωση δικαιώματος σε αποζημίωση απόλυσης. Όποιος απολύεται πριν τους 12 μήνες δεν έχει θεμελιωμένο δικαίωμα σε αποζημίωση απόλυσης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα