Καμιά φορά το να οικειοποιούμαστε ότι ένα προϊόν έχει ακριβύνει και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς ίσως να μας απαλύνει την σκέψη στο ερώτημα γιατί και με μια καλή αιτιολογία -αληθοφανή- όπως το κλίμα, οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι καταστροφές από τη φύση να μας φαίνεται πιστευτό για το μυαλό, όχι όμως και για την τσέπη.
Σε μια έρευνα του pointmedia καταλάβαμε με γρήγορο τρόπο ότι κάτι δεν ισχύει από όλα αυτά που ακούμε και όντως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου ειδικά της περσυνής σοδειάς. Διότι η φετινή δεν έχει παραχθεί ακόμη .
Στην έρευνα μάθαμε ότι η τιμή της περσινής σοδειάς στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Ιλινόις παραμένει σχεδόν η ίδια . Δηλαδή ακρίβυνε μεν αλλά μόνο 0,66 λεπτά το λίτρο .
Το Ιταλικό έξτρα παρθένο βιολογικής καλλιέργειας στην έρευνα από συνεργάτες του pointmedia.gr που έκαναν σε σούπερ μάρκετ της Ιταλίας κοστίζει 18 δολάρια το 2λιτρο δηλαδή 9 δολάρια το λίτρο 8,40 ευρώ .
Στην Ισπανία το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 24 δολάρια το 3λιτρο δηλαδή 8 δολάρια το λίτρο και το λίτρο 7,35ευρώ.
Μήπως τελικά οι τιμές στην Ελλάδα ξεπερνάνε την αισχροκέρδεια και πρέπει να επινοηθεί μια άλλη καταλληλότερη λέξη για να χαρακτηρίσει αυτό που συμβαίνει ;
Πραγματικά είναι αδιανόητο πώς γίνεται στην Αμερική με το τεράστιο κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης , η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου να είναι φτηνότερη από τον τόπο παραγωγής του , αυτό θα μπορούσε κάποιος της αγοράς ή ο υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου να μας το εξηγήσει σε σύγκριση πάντα με την έρευνα για τις τιμές σε Αμερική , Ιταλία και Ισπανία ;