Οι καταναλωτές καφέ αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακόμα πιο δύσκολες ημέρες, καθώς η τιμή των κόκκων Arabica έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών.
Η τιμή για μια λίβρα καφέ τύπου Arabica, για παράδοση σε τρεις μήνες, διαπραγματευόταν στο χρηματιστήριο ICE πάνω από 311 δολάρια τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Αυτή η τιμή είναι περίπου 33% υψηλότερη από την αρχή του έτους και 25% πιο πάνω από την τιμή του Σεπτεμβρίου.
Η μεγάλη αύξηση της τιμής του καφέ έχει οδηγήσει σε ρεκόρ και στα αμοιβαία κεφάλαια γεωργικών εμπορευμάτων, όπως το Invesco DB Agriculture Fund, στο οποίο ο καφές έχει μία από τις υψηλότερες σταθμίσεις με 6,4%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή του αμοιβαίου κεφαλαίου από το 2014.
Δεν είναι μόνο ο καφές που έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος. Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού και του κακάο επίσης καταγράφουν νέα ρεκόρ, κυρίως λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής Arabica, υπήρξε θύμα ξηροθερμικών συνθηκών στις αρχές του έτους, οι οποίες έπληξαν τα δέντρα του καφέ, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ετήσια παραγωγή Arabica της Βραζιλίας για τη συγκομιδή 2025/26 αναμένεται να μειωθεί κατά 11%.
Επιπλέον, τα αποθέματα καφέ στη Βραζιλία μειώνονται, καθώς η χώρα έχει εξάγει μεγάλες ποσότητες φέτος. Σύμφωνα με τη Safras e Mercado, το 70% της προηγούμενης συγκομιδής είχε ήδη πωληθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με το 64% την ίδια περίοδο πέρυσι.
Αύξηση τιμών από τη Nestlé
Οι τιμές των κόκκων Robusta έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο φέτος, με τις τιμές τους να υπερδιπλασιάζονται. Η κύρια χώρα παραγωγής είναι το Βιετνάμ, όπου τα φυτά επλήγησαν από ακραία ξηρασία. Στην αρχή της συγκομιδής τον Οκτώβριο, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν επιπλέον ζημιές στην πιο σημαντική περιοχή καλλιέργειας καφέ της χώρας.
Οι καταναλωτές αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των υψηλών τιμών του καφέ. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μεγαλύτερη παγκόσμια εταιρεία παραγωγής καφέ, η Nestlé, σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές της και να προσφέρει μικρότερα μεγέθη συσκευασιών.
Επιπλέον, στο μέλλον, μια νέα οδηγία της ΕΕ θα μπορούσε να κάνει τον καφέ ακόμα πιο ακριβό. Σύμφωνα με τον κανονισμό για την αποψίλωση των δασών, όλες οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να είναι πλήρως ανιχνεύσιμες, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα προϊόντα δεν προέρχονται από περιοχές που έχουν αποψιλωθεί πρόσφατα.
Ωστόσο, εάν οι περιοχές καλλιέργειας βρίσκονται σε απομακρυσμένα μέρη, θα είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβείς συντεταγμένες GPS. Για το λόγο αυτό, χώρες παραγωγοί όπως η Βραζιλία έχουν επικρίνει τον κανονισμό, καθώς ανησυχούν ότι οι μικροκαλλιεργητές θα υποστούν αρνητικές συνέπειες.
Ο κανονισμός της ΕΕ επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στο τέλος Δεκεμβρίου, αλλά οι εταιρείες αναμένουν τώρα καθυστέρηση στην εφαρμογή του.
Ακριβότερο το κακάο
Ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών επηρεάζει και το κακάο, ένα ακόμα προϊόν που έχει γίνει πολύ πιο ακριβό φέτος. Την άνοιξη, οι τιμές του κακάο έφτασαν αρκετές φορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αν και η αγορά έχει ηρεμήσει κάπως από τότε. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή ενός τόνου κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE παραμένει πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με την αρχή του έτους.
Η χαμηλή ρευστότητα στις προθεσμιακές αγορές και οι ακραίες καιρικές συνθήκες στις δύο κυριότερες χώρες παραγωγής κακάο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην αύξηση των τιμών.
Η αγορά του κακάου αντιμετωπίζει έλλειψη προσφοράς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ωστόσο, υπάρχουν και συστημικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα: Στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Γκάνα, οι κυβερνήσεις καθορίζουν εκ των προτέρων σταθερές τιμές για τους αγρότες, οι οποίες έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Στην Ακτή Ελεφαντοστού, οι αγρότες παίρνουν περίπου 20% περισσότερα ανά κιλό, ενώ στη Γκάνα η αύξηση φτάνει έως και το 45%.
Παρόλα αυτά, οι τιμές που λαμβάνουν οι τοπικοί παραγωγοί παραμένουν περίπου το ένα τρίτο της τρέχουσας τιμής του κακάου στο χρηματιστήριο. Για πολλούς αγρότες, η καλλιέργεια κακάο συνεχίζει να μην είναι επικερδής λόγω των φτωχών συγκομιδών, και η γη που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια συχνά απομακρύνεται για παράνομες δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη χρυσού.