Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας επανήλθαν στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας και μάλιστα έντονα εξαιτίας της επικείμενης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Οι διαρροές προς τα ΜΜΕ καθιστούν κατανοητό σε όλους ότι θα επιτρέπει στους servicers να βγάζουν στο σφυρί σπίτια που είχαν επιλέξει ως νομικό πλαίσιο το νόμο 3156/2003.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οδεύει προς τις εκλογές με ένα καυτό θέμα, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν σε ύφεση ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που έχει αναλάβει να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την διάσωση της κατοικίας μέσω ρυθμίσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και κοινωνικής ευαισθησίας το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.»
«Υλοποιεί στοχευμένες πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις ως προς το ζήτημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού δικαίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νομοθετική παρέμβαση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει υπερ της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σκληρή στάση κατά της κυβέρνησης τηρούν και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής δείχνοντας ως υπεύθυνο για τις εξελίξεις την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι servicers θεωρούν ότι η δημοσιότητα του θέματος κάνει πιο περίπλοκο το θέμα. Ορισμένα στελέχη φοβούνται λόγω ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδος πιθανόν να παγώσουν όλες οι διαδικασίες μέχρι τις εθνικές εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί μέχρι τη δημοσιοποίηση της απόφασης οι δανειολήπτες μπορούν να ζητούν την αναστολή του πλειστηριασμού στην περίπτωση που ο servicers έχει αποκτήσει κόκκινα δάνεια μέσω τιτλοποίησης με το νόμο 3156/2003.
Βγάζουν λεφτά και δεν πληρώνουν φόρους
Τα Funds και οι servicers επέλεξαν το νόμο του 2003 για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων διότι προβλέπει πολλά προνόμια όπως φορολογικές απαλλαγές. Ανάμεσα στα ρυθμίσεις είναι και η απαλλαγή του φόρου υπεραξίας. Συγκεκριμένα το άρθρο 14 του νομου 3156/2003 προβλέπει ότι η μεταβίβαση ομολογιών εντός ή εκτός οργανωμένης αγοράς ή χρηματιστηρίου απαλλάσσονται από κάθε άμεσο ή έμμεσο φόρο, περιλαμβανομένου και του φόρου υπεραξίας, τέλος, ανταποδοτικό ή μη, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, εισφορά του ν. 128/1975, προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών.
Η απαλλαγή του φόρου υπεραξίας μεταφράζεται σε υπερ κέρδη για τους servicers .Παράδειγμα όταν ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων με ονομαστική αξία 1 δισ ευρώ και το απέκτησε προς 300 εκατ. ευρώ τα κέρδη των 700 εκατ.ευρώ παραμένουν αφορολόγητα και μένουν στα ταμεία του servicers. Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί δάνεια συνολικής αξίας 88 δις ευρώ ως ονομαστική αξία ενώ η αξία κτήσης είναι κατώτερη κατά 70%.
Τίμος Δουσμανης dousmanhs@pointmedia.gr