Ως προτεραιότητα τη «διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής» προκρίνει η επιστολή που έστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, στις πλημμύρες της Θεσσαλίας «επλήγη ο βασικός πυρήνας ζωικής και φυτικής παραγωγής».
Μετά την εξουδετέρωση της «υγειονομικής βόμβας» που αποτελεί η συνύπαρξη νεκρών ζώων και ουδέτερων χημικών φερτών υλικών κάτω από τα υπερχειλισμένα ύδατα, «το έργο της αποκατάστασης των πληγών που δημιουργήθηκαν στον πρωτογενή παραγωγικό ιστό της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο» που θα καλύπτει τις άμεσες, τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες, όπως σημειώνει ο ΣΕΚ.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι παραγωγικές δομές που επλήγησαν: Ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές υποδομές και υποδομές εφοδιασμού. Μεταξύ άλλων, προτείνει αποζημιώσεις καταστροφής κατοικιών και οικοσυσκευών, καταβολή ολικών αποζημιώσεων κτηνοτροφικών υποδομών και απωλειών ζωικού κεφαλαίου, με δεδομένα Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου, μαζί με νομοθέτηση προστασίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαγραφή των σχετικών οφειλών προς τράπεζες ή τρίτους.
Ζητείται 100% αποζημίωση από το κράτος, μαζί και με το μηχανολογικό εξοπλισμό
Σύμφωνα με την επιστολή του ΣΕΚ, η επανακατασκευή τους επιβάλλεται να γίνει «με 100% αποζημίωση από το κράτος, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου του μηχανολογικού εξοπλισμού».
Ειδικά για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ο ΣΕΚ προτείνει τις «θερμοκηπιακού τύπου κατασκευές», η κατασκευή των οποίων είναι χρονικά άμεση, είναι οικονομικά συμφέρουσες και η πληρωμή μπορεί να γίνει απευθείας στον κατασκευαστή, ο οποίος διαθέτει και τη σχετική άδεια για την ολοκλήρωση του έργου.
Για την παραγωγή ζωοτροφών, οι πληγείσες περιοχές εκτιμάται ότι θα χρειαστούν κατ’ ελάχιστον τριετή στήριξη, έως την υγιή επανέναρξη της καλλιέργειας.