Έχουν πλημμυρίσει τα κοινωνικά δίκτυα από influencers που ως ειδικοί στη διατροφή προωθούν δίαιτες, τις πιο πολλές φορές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ή μικρά αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα, που στην ουσία βάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλη δοκιμασία.
Η Joyce Patterson στο βιβλίο της, «Think Like A Dietitian», καταρρίπτει τους κοινούς μύθους γύρω από τις δημοφιλείς δίαιτες και τονίζει τη σημασία της κατανόησης της επιστήμης πίσω από τις διατροφικές μας επιλογές. Η διαιτολόγος και ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη στο Michigan Medicine, επισημαίνει τη σύγχυση και τις παρανοήσεις που τροφοδοτούνται από τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά όπως τα λίπη και οι υδατάνθρακες, και πώς η φήμη τροφίμων όπως τα αυγά χειραγωγείται από τα μέσα ενημέρωσης και παραγωγούς τροφίμων για να αυξήσουν τις πωλήσεις.
Μεταξύ των διαφόρων διατροφικών τάσεων που πραγματεύεται η Patterson στο βιβλίο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κετογονική δίαιτα και τη διαλείπουσα νηστεία, τα οποία έχουν συγκεντρώσει σημαντική προσοχή από ερευνητές και κλινικούς γιατρούς της διατροφής. Αν και αναγνωρίζει τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της κετογονικής δίαιτας στην ταχεία απώλεια βάρους και τη διαχείριση μεταβολικών διαταραχών, η Patterson υπογραμμίζει την έλλειψη μακροπρόθεσμων μελετών για να εξακριβωθεί η ασφάλειά τους. Ομοίως, η διαλείπουσα νηστεία δείχνει υπόσχεση για θεραπεία της παχυσαρκίας και των καρδιομεταβολικών διαταραχών, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της.
Στο βιβλίο διευκρινίζεται επίσης ότι η αρχική απώλεια βάρους σε δίαιτες, όπως η κετονική, συχνά προκύπτει από απώλεια νερού και τονίζει ότι διάφορα διατροφικά πρότυπα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους χωρίς να αποδεικνύεται ότι το ένα υπερέχει έναντι του άλλου για μακροχρόνια συντήρηση. Μια σημαντική ανησυχία που εγείρει η Patterson είναι η επιλεκτική εφαρμογή διατροφικών χαρακτηριστικών από άτομα, που συχνά οδηγεί σε ανθυγιεινές πρακτικές.
Για να αντιμετωπίσει τις παγίδες της άκαμπτης δίαιτας, η Patterson συνιστά την υιοθέτηση ενός κανόνα «80/20», όπου η διατροφική τελειότητα δεν είναι ο στόχος, αλλά μάλλον μια ισορροπημένη προσέγγιση που επιτρέπει περιστασιακές απολαύσεις χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη γενική υγεία.
Επίσης συνιστά, σε θέματα διατροφής να κλείσουμε το κινητό και να απευθυνθούμε στους πραγματικά ειδικούς…