Έλλειψη πολιτικής βούλησης καταλογίζει στην κεντρική εξουσία, όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, ο Ελληνοσουηδός πολιτικός και πρώην βουλευτής από το Κόμμα των Μετριοπαθών της Σουηδίας, κ. Σωτήρης Δελής, σε συνέντευξή του στο site ¨Ορθός Λόγος”.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα δημοσιεύματα στο Facebook γύρω από το θέμα της ψήφου των Αποδήμων και του Νομοσχεδίου που πρόκειται να καταθέσει η Κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή.
Ο Ανδρέας Σταλίδης, 28 χρόνια κάτοικος εξωτερικού, γράφει για το θέμα “Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού”, στο Facebook:
<< ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ νομοσχέδιο.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ όλα τα κόμματα.
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η αλαλία όλων των ιδεολογικών πλευρών.
Ιδιαιτέρως απαράδεκτη η αλαλία των υποτιθέμενων «φιλελεύθερων», «κεντρώων», «μεταρρυθμιστών», «εκσυγχρονιστών», «προοδευτικών» κλπ. (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)
Η Ελλάδα βαδίζει σε εκλογικό μεσαίωνα.
Ακούστε να φρίξετε.
Αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες και προξενεία. Ελάχιστος αριθμός 40 εκλογέων.
Λένε ότι θα μετράει στην κατανομή των εδρών μεν, αλλά αυτό δεν ευσταθεί απόλυτα. Εάν ένας εκλογικός νόμος χρησιμοποιεί υπόλοιπα περιφερειών για να κατανείμει τις έδρες στη Β ή Γ κατανομή, το πανελλαδικό άθροισμα των ψήφων δεν μετράει πουθενά, εκτός από α. το όριο του 3% και β. για το ποιο κόμμα είναι πρώτο, άρα λαμβάνει το μπόνους. Και αυτά τα δύο όμως είναι ζητήματα του εκλογικού νόμου και μπορούν να τροποποιηθούν. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι οι ψήφοι εσωτερικού είναι διπλές. Μετράνε πρώτον στην εκλογική περιφέρεια του εκλογέα (πχ, Α Θεσσαλονίκης) ΚΑΙ στην επικράτεια. Οι ψήφοι εξωτερικού θα μετράνε μόνο στην περιφέρεια. Άρα η επανάληψη ότι «η ψήφος είναι ισότιμη» δεν επιβεβαιώνεται με το ότι επαναλαμβάνεται η φράση. Δεν θα είναι ισότιμη. Εξαρτάται από τον εκλογικό νόμο.
Η ψήφος θα γίνεται χωρίς σταυρό στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Και εδώ έχουμε ανισοτιμία ψήφου.
Πάμε στα πιο ωραία. Προϋποθέσεις για να αποκτήσει κανείς την «διευκόλυνση» να ψηφίζει από το εξωτερικό. Πρέπει να ισχύουν ΣΩΡΕΥΤΙΚΑ τα εξής κριτήρια, δηλαδή να ισχύουν όλα μαζί
1. Να έχει ζήσει στην Ελλάδα 2 έτη κατά τα τελευταία 35 έτη.
2. να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον (των εκλογών), είτε το προηγούμενο έτος
3. να κάνει ηλεκτρονική αίτηση σε ειδική πύλη του υπουργείου
Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής για τα δύο έτη θα γίνεται με δημόσια έγγραφα και ιδίως
α. Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγεμπατικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
β. Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής
γ. Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή
δ. Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 χρόνια ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
Αυτό το έκτρωμα το ψηφίζουν σχεδόν όλα τα κόμματα και πανηγυρίζουν για τη συναίνεση.
Στο να αποτρέπουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών συναινούν.
Ευχαριστούμε>>.