12 C
Athens
Thursday, December 26, 2024
More

    Επικίνδυνη δύναμη το WEF

    Η «αναγκαστική συνεργασία με την παγκόσμια ελίτ» είναι η «σοφή» πρόταση του ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF) Klaus Schwab, σε μια εποχή όπου οι πολίτες ήδη υποφέρουν από τον επιθετικό νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και την κατάρρευση της δικαιοσύνης και της ιδιωτικότητας.

    Με δηλώσεις τους λίγες μέρες πριν στο “Annual Meeting of the New Champions” του WEF, ο κ. Σβαμπ τόνισε πως για να προωθηθεί η «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», οι ελίτ πρέπει να προωθήσουν επιθετικά την ατζέντα τους στις διάφορες χώρες. «Για να οδηγήσουμε τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη πρέπει να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και να αναγκάσουμε τη συνεργασία μεταξύ τομέων, περιοχών, εθνών και πολιτισμών για να δημιουργήσουμε ένα πιο ειρηνικό, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα πρόσθεσε πως «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η ενεργός συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας».

    Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Κλάους Σβαμπ ανέδειξε την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες ως τον λόγο για τον οποίο η ανθρωπότητα πρέπει να «συνεργαστεί» με την παγκόσμια ελίτ.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή και διακεκριμένο μέλος του American Institute for Economic Research, Samuel Gregg «δεν είναι παράλογο, ούτε συνωμοσιολογικό να θεωρούμε το WEF μια επικίνδυνη δύναμη στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Παραφράζοντας τον Joseph Heller: το ότι είσαι παρανοϊκός, δεν σημαίνει ότι το WEF δεν σε κυνηγάει.

    Ο πρόεδρος Schwab φαίνεται να συμφωνεί με την εκτίμηση ότι ο νεοφιλελευθερισμός συνδέεται με εικόνες πλουτοκρατών και ανεξέλεγκτων αγορών που προκαλούν ζημίες στον πλανήτη και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους για την επίτευξη κέρδους.

    Ο φονταμενταλισμός της ελεύθερης αγοράς έχει διαβρώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και την οικονομική ασφάλεια, έχει πυροδοτήσει μια απορρύθμιση προς τα κάτω, και ένα καταστροφικό φορολογικό ανταγωνισμό».

    Σε ότι έχει να κάνει με το WEF, ο Gregg υπογραμμίζει ότι δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία και δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να κάνει τίποτα. Παρ’ όλα αυτά, από την ίδρυσή του το 1971, το WEF προβάλλει και ενσαρκώνει το ιδανικό ενός συγκεκριμένου τύπου ατόμου, το οποίο επικεφαλής του διοικεί τον κόσμο. Στο διάσημο δοκίμιό του το 2004 με τίτλο “Dead Souls”, ο πολιτικός επιστήμονας Samuel P. Huntington αναφέρεται σε αυτό το πρότυπο ως “Davos Man”, ένα εύρημα που παραμένει χαρακτηριστικό και ενδεικτικό για το WEF, χωρίς να έχει αποτινάξει ποτέ την επίδρασή του.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα