Από το Ιράν στην Ουκρανία μέχρι το Σιντζιάνγκ στην Κίνα, ο Volker Türk δεν θα έχει έλλειψη προκλήσεων καθώς αναλαμβάνει έναν από τους πιο λεπτούς ρόλους των Ηνωμένων Εθνών.
Μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Volker Türk βρέθηκε στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν την περασμένη εβδομάδα, συναντώντας θύματα μιας σύγκρουσης που έχει εκτοπίσει εκατομμύρια.
Μια μέρα αργότερα, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, συνάντησε τους στρατηγούς που ήταν προσκολλημένοι στην εξουσία με τη βοήθεια στρατευμάτων που χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εναντίον των διαδηλωτών. Είπε στους στρατηγούς ότι το Σουδάν έπρεπε να μεταβεί στην πολιτική εξουσία και «να βεβαιωθεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους του Σουδάν είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την πολιτική διαδικασία».
Οι προηγούμενοι Ύπατοι Επίτροποι των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα χρειάστηκαν συνήθως μερικούς μήνες στα κεντρικά γραφεία του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δίπλα στη λίμνη της Γενεύης για να εξοικειωθούν με την πολυπλοκότητα της εργασίας πριν φύγουν για επισκέψεις στη χώρα. Όμως ο κ. Türk άρχισε να οργανώνει την επίσκεψή του στο Σουδάν πριν ξεκινήσει επίσημα τη δουλειά και εργάζεται για να πραγματοποιήσει ένα ή δύο ακόμη ταξίδια πριν από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του βρίσκεται μια αποστολή στην Ουκρανία.
Την Πέμπτη, η αναταραχή στο Ιράν ήταν στην κορυφή της λίστας. Σε μια έκτακτη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε να ερευνήσει την απάντηση της Τεχεράνης στις διαδηλώσεις κατά της κληρικής εξουσίας, μια καταστολή που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους .
Το συμβούλιο ζήτησε τον διορισμό μιας διεθνούς αποστολής διερεύνησης δεδομένων για να εξετάσει την αντίδραση των ιρανικών αρχών στις εκτεταμένες διαδηλώσεις, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο στην αστυνομία τον Σεπτέμβριο του 22χρονου Mahsa Amini , ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία παραβιάζοντας το νόμο για τις μαντίλες.
Κάνοντας την πρώτη του δήλωση στο συμβούλιο, ο κ. Türk άσκησε έντονη κριτική στις ενέργειες των ιρανικών αρχών, λέγοντας ότι είχαν οδηγήσει σε 300 θανάτους, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά. «καταπληκτικές» 14.000 συλλήψεις. και τουλάχιστον έξι διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε θάνατο.
«Οι παλιές μέθοδοι και η νοοτροπία φρουρίου όσων ασκούν την εξουσία απλά δεν λειτουργούν», είπε. «Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».
Η ταχύτητα του κ. Türk να αγκαλιάζει τη νέα του δουλειά δείχνει τα πρακτικά πλεονεκτήματα που φέρνει στη θέση του ως γνώστης του ΟΗΕ με τη βυζαντινή γραφειοκρατία του οργανισμού. Ο κ. Türk, 57 ετών, φέρνει 30 χρόνια εμπειρίας εργασίας για τα Ηνωμένα Έθνη, πρώτα στην υπηρεσία προσφύγων —για την οποία επισκέφτηκε το Νταρφούρ πριν από 11 χρόνια— και στη συνέχεια τα τελευταία τρία χρόνια εργαζόμενος για τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη ως σύμβουλος πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, το παρελθόν του κ. Türk ως γνώστης των πληροφοριών έχει συμβάλει στην έντονη ανταπόκριση που προκάλεσε ο διορισμός του από διεθνείς οργανισμούς για τα δικαιώματα. Οι αρχηγοί των Ηνωμένων Εθνών στο παρελθόν επέλεξαν πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων, επιφανείς νομικούς ή διπλωματικούς βαρείς βαρείς για το περίφημο δύσκολο αξίωμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς η δουλειά απαιτεί να φλερτάρουν τους παγκόσμιους ηγέτες και, κατά καιρούς, να τους προειδοποιήσουν για τις αδυναμίες τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Türk, είπαν οι κριτικοί, δεν ταίριαζε από εμπειρία και ιδιοσυγκρασία για έναν τόσο λεπτό ρόλο. Και ο διορισμός του από έναν γενικό γραμματέα του ΟΗΕ που θεωρείται αδύναμος σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα πυροδότησε φόβους ότι ο κ. Γκουτέρες είχε επιλέξει έναν ήσυχο διπλωμάτη που ήταν πιο πιθανό να συμμεριστεί την προτίμηση του προϊσταμένου του για διπλωματία πίσω από το να χρησιμοποιήσει το ισχυρό όπλο της δημόσιας πίεσης.
Αλλά η σταθερή ροή δηλώσεων του κ. Türk τον πρώτο μήνα της δουλειάς του έχει δώσει ελπίδες σε ορισμένους επικριτές. Τη δεύτερη ημέρα της θητείας του, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές της Αιθιοπίας σε πολιτικούς στόχους στο Tigray ως «εντελώς απαράδεκτες». Αφού ο Έλον Μασκ ανέλαβε το Twitter, ο κ. Τουρκ εξέδωσε μια ανοιχτή επιστολή υπενθυμίζοντας στον τεχνολογικό δισεκατομμυριούχο την ευθύνη της πλατφόρμας «να αποφύγει την ενίσχυση περιεχομένου που οδηγεί σε βλάβες στα δικαιώματα των ανθρώπων».
Και καθώς άνοιξε η διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ο κ. Türk προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης υποδοχής που την προέτρεψε να απελευθερώσει τον Alaa Abd El Fattah , έναν πολιτικό κρατούμενο που έκανε πρόσφατα απεργία πείνας, μαζί με άλλους «άδικα καταδικασμένους» κρατούμενους.
Μεγαλύτερες προκλήσεις διαφαίνονται.
Ένα σημαντικό τεστ για την αποτελεσματικότητα του κ. Türk θα είναι αυτό που κάνει για να δώσει συνέχεια στην έκθεση που δημοσίευσε η προκάτοχός του, Michelle Bachelet, λίγα λεπτά πριν παραιτηθεί, σύμφωνα με την οποία η Κίνα μπορεί να έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταπιέζοντας Ουιγούρους και άλλους μουσουλμάνους στην μακρινή δυτική περιοχή της. της Σιντζιάνγκ.
Η Κίνα απέρριψε την έκθεση ως πολιτικοποιημένο παρασκεύασμα δυτικών ψεμάτων που δεν έπρεπε να έχουν δημοσιεύσει τα Ηνωμένα Έθνη. Κινέζοι διπλωμάτες στη Γενεύη προσπάθησαν να δυσφημήσουν την έκθεση ως έλλειψη υποστήριξης στο γραφείο του Ύπατου Αρμοστή.
Το Πεκίνο μπορεί να βρει την αντίδραση του κ. Türk απογοητευτική. Λέει ότι θεωρεί το έγγραφο σχολαστικά ερευνημένο και σημαντικό.
«Είναι η έκθεση του γραφείου μου και έχω επενδύσει σε αυτήν», είπε σε συνέντευξή του. «Υπάρχουν ισχυρές συστάσεις και η εστίασή μου θα είναι να βρω τρόπους και μέσα για να συνεργαστώ με τις κινεζικές αρχές για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων».
Γενικότερα, ο κ. Türk είπε στους δημοσιογράφους αυτό το μήνα: «Θα μιλήσω ανοιχτά όταν νιώσουμε ότι η φωνή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά ή όταν χρειάζεται για να ενισχύσουμε ειδικά τις φωνές των θυμάτων ή να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου».
Ο ακτιβισμός του κ. Türk δεν αποτελεί έκπληξη για πρώην συναδέλφους του που γνωρίζουν την καριέρα του στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μετά από αποστολές πεδίου στο Κονγκό, το Κοσσυφοπέδιο και τη Νοτιοανατολική Ασία, αναδείχθηκε επικεφαλής της προστασίας, έναν ρόλο που ορισμένοι περιγράφουν ως ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη.
«Είναι τύπος που σηκώνει τα μανίκια, λερώνει τα χέρια, δεν μένει γραφείο», είπε η Kirsten Young, συνάδελφος του ΟΗΕ και στενή φίλη που εργάστηκε στο πλευρό του κ. Türk στο Κοσσυφοπέδιο και σε άλλες περιοχές. «Πολλές από τις εργασίες που συμμετείχε ήταν σωτήριες».
Ο κ. Türk βλέπει τη νέα του δουλειά ως τη φυσική εξέλιξη μετά από μια δια βίου εστίαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ξεκίνησε πολύ νωρίς», είπε, προσκομίζοντας ως αποδεικτικό στοιχείο ένα ξεθωριασμένο, τεμαχισμένο αντίγραφο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που έλαβε ως έφηβος στο σχολείο και εξακολουθεί να κουβαλά στο πορτοφόλι του.
«Με σημάδεψε η ιστορία της χώρας μου», είπε, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Αυστρίας από τους Ναζί και στους δεσμούς της χώρας με το Ολοκαύτωμα. «Είμαι ακόμα μέρος αυτής της γενιάς που σκέφτηκε: Πώς θα μπορούσε να συμβεί, αυτό είναι απίστευτο, τι μπορώ να κάνω για να αναζητήσω έναν καλύτερο κόσμο;»
Ακολούθησε πτυχίο νομικής τη δεκαετία του 1970, όταν, όπως λέει, εντυπωσιάστηκε από τα αυξανόμενα φεμινιστικά και κατά του απαρτχάιντ κινήματα. Στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό στο διεθνές προσφυγικό δίκαιο, ανοίγοντας το δρόμο για την πρόσληψή του από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
«Με γοήτευσε το γεγονός ότι ο ΟΗΕ μπορεί να μπει σε μια κατάσταση και να κάνει κάτι άμεσα για τους ανθρώπους», είπε.
Το έργο για την προστασία των προσφύγων είχε επίσης το αντίκτυπό του. Ο κ. Türk θυμήθηκε πώς, στο Κουβέιτ μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, πέρασε πολλές ώρες παίρνοντας συνεντεύξεις από Παλαιστίνιους και Ιρακινούς κρατούμενους και ακούγοντας τραυματικές εμπειρίες φυλάκισης, σεξουαλικής κακοποίησης και βασανιστηρίων.
«Το αντιμετωπίζεις», είπε, «αλλά με σημάδεψε πολύ».
Τώρα, οι φιλοδοξίες του ως Ύπατου Αρμοστή περιλαμβάνουν την οικοδόμηση μιας πολύ ισχυρότερης παρουσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο έδαφος και τη συγκέντρωση πολύ περισσότερων χρημάτων για ένα γραφείο που υποχρηματοδοτείται για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που αντιμετωπίζει.
Η «μεγαλύτερη πρόκληση» που προβλέπει ο κ. Türk είναι να αναζωπυρώσει μια παγκόσμια συναίνεση που αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ως καθολικά και κεντρικά για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής της εποχής, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής. Απωθεί την «λανθασμένη αντίληψη» ότι η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υιοθετήθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ένα κοκτέιλ δυτικών αξιών.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέει, «δεν μπορούν να είναι η παράπλευρη ζημιά της γεωπολιτικής και του διχασμού».