Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
Κατά το εξάμηνο που διανύουμε, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα- μπαίνει στην τελική ευθεία της προγραμματικής περιόδου που ολοκληρώνεται το 2023.
- Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα έχει εισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα μας, συμβάλλοντας στους εθνικούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, αλλά και τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση της κοινωνικής στήριξης.
- Και βέβαια είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά στην απορρόφηση (80%). Στόχος μας είναι οι πόροι αυτοί να φτάνουν γρήγορα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία, σε αυτούς για τους οποίους προορίζονται.
- Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει εισφέρει ουσιαστικά σε μια σειρά από τομείς:
- Στην καταπολέμηση της ανεργίας με πληθώρα δράσεων. Πάνω από 45.000 άνεργοι νέοι έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ 14.500 νέοι ηλικίας 18-24 ετών έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας.
- Στην εναρμόνιση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, στηρίζοντας προς το σκοπό αυτό πάνω από 110.000 ωφελούμενους.
- Στη στήριξη της κοινωνίας, της οικονομίας και της εκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας με δράσεις και προγράμματα μέσω των οποίων ωφελήθηκαν πάνω από 540.000 συμπολίτες μας.
- Στην υλοποίηση ενός ευρέως φάσματος δράσεων εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Κατά την περσινή σχολική χρονιά υλοποιήθηκαν προγράμματα: προσχολικής εκπαίδευσης, ολοήμερου σχολείου, ενίσχυσης υποστηρικτικών δομών για την ένταξη στην εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή με άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες, προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ, προγράμματα μαθητείας πρακτικής άσκησης των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, προγράμματα έρευνας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ενίσχυσης μέσω υποτροφιών για 19.500 φοιτητές.
- Στην προσφορά μία δεύτερης ευκαιρίας στη μάθηση σε 23.668 ανθρώπους μέσω των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
- Στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με 160.000 στελέχη της Εκπαίδευσης να συμμετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα.
- Το επόμενο διάστημα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συνεχίζει τις σημαντικές του δράσεις σε μια σειρά από τομείς, που άπτονται κυρίως της απασχόλησης και της εκπαίδευσης.
- Στις δράσεις για την απασχόληση περιλαμβάνονται:
- «Νταντάδες της Γειτονιάς», με προϋπολογισμό 2,84 εκατ. ευρώ, πιλοτικά σε 33 Δήμους.
- Δράσεις 17 εκατ. ευρώ που θα δώσουν τη δυνατότητα σε πάνω από 6.000 νέους άνεργους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία να μπουν στην αγορά.
- Δράσεις για την κατάρτιση 13.000 ανέργων.
- Δράση 14 εκατ. ευρώ για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
- Στις δράσεις για την εκπαίδευση περιλαμβάνονται:
- Δράσεις για την ενίσχυση δομών και την ενσωμάτωση των μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη σχολική τάξη.
- Δράσεις για την εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα Νηπιαγωγεία.
- Δράσεις για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Δράσεις για την στήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας για την αξιοποίηση της Ερευνητικής Δραστηριότητας και των Νέων Προϊόντων-Υπηρεσιών που αναπτύσσονται στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Στις δράσεις για την απασχόληση περιλαμβάνονται:
- Υπογραμμίζεται ότι πάνω στα θεμέλια αυτά θα στηριχθεί το Νέο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027» με σειρά εμβληματικών δράσεων ανάμεσα στις οποίες:
- Ανοιχτά Προγράμματα ένταξης στην αγορά εργασίας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και γυναίκες.
- Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 35.000 νέους (18-29 ετών) χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία (Α΄ ένσημο).
- Προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.
- Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.