Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά και αρκετές επιχειρήσεις με μακρά πορεία έχουν ήδη κάνει τις επενδύσεις τους ποντάροντας στη διεθνοποίηση .
Με στόχο στρατηγικές κινήσεις που θα αποτελέσουν την προσέλκυση νέων πηγών κερδοφορίας, η μόνη λύση και το επόμενο βήμα είναι η παρουσία τους σε ξένες αγορές που εμφανίζουν προοπτικές ανάπτυξης.
Κάτι αντίστοιχο αφού ακολουθούν την αγορά και τις επιχειρήσεις προνοούν και οι τράπεζες.
Μπορεί τα μεγέθη να παραμένουν ακόμη χαμηλά σε σύγκριση με την προ μνημονίων εποχή, ωστόσο η δυναμική αυτήν την στιγμή είναι ισχυρή.
Συγκεκριμένα, πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, το ενεργητικό τους στο εξωτερικό έφτασε έως και τα 90 δισ. ευρώ. Σήμερα δεν ξεπερνά τα 35 δισ. ευρώ.
Η Eurobank έχει καταφέρει να παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα με στόχο μέσα στην επόμενη διετία το 40% των καθαρών κερδών του ομίλου να προέρχεται από το εξωτερικό.
Έχει δρομολογήσει την απόκτηση του 55% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα επιχειρηθεί η συγχώνευσή της και δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, κυρίως στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων.
Στη Βουλγαρία, εξαγόρασε την BNP Paribas Personal Finance,
Η Alpha Bank εξετάζει νέα εξαγορά στη Ρουμανία αφού μαζί με UniCredit, εξετάζουν την από κοινού επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην τοπική αγορά για την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα .
Η Alpha Bank λειτουργεί θυγατρική και στην Κύπρο.
Στον αντίποδα, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται χωρίς ουσιαστική εκτός Ελλάδος παρουσία μετά την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσής τους, σε συνέχεια της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.
Κατά τον ίδιο, άξονα της στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου αποτελεί η συμμετοχή σε κοινοπρακτικές ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρώπη, αλλά και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας.