Υπό εξέταση στην Αθήνα το ευρωπαϊκό «πακέτο» για έκτακτες ενισχύσεις και εγγυήσεις δανείων για τις επιχειρήσεις.
Με σχεδόν τριπλάσιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των καυσίμων, ξεκίνησε η χρονιά και αντιλαμβάνεται κανείς ποια θα είναι η εικόνα όταν αποτυπωθούν και οι εκρηκτικές αυξήσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πίσω, όμως, από την επιδείνωση των δεικτών βρίσκεται η πραγματική οικονομία, δηλαδή μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν «γονατίσει» από την πρωτοφανή αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Στην Ευρώπη, αν και η ενεργειακή κρίση είχε δείξει τα «δόντια» της από την περσινή Άνοιξη, έπρεπε να φτάσουμε στο Χειμώνα και τον ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία, για να κινηθούν διαδικασίες λήψης έκτακτων μέτρων. Ακόμα κι έτσι, στην περιβόητη «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, περιλαμβάνονται επί της ουσίας μόνο εθνικά μέτρα, που απλώς έχουν την έγκριση των Βρυξελλών ως έκτακτες παρεμβάσεις, προσωρινού χαρακτήρα.
Πέρα από τις εισοδηματικές ενισχύσεις και τις μειώσεις φόρων, στο «οπλοστάσιο» των κρατών εντάσσονται, πλέον και ειδικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ειδικά των ενεργοβόρων.
“Θα τα δούμε, δεν τα έχουμε αξιολογήσει ακόμα”, δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας εξαρχής ότι ο βασικός προβληματισμός αφορά στη χρηματοδότηση αυτών των “εργαλείων”, δηλαδή από πού θα διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι, με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από την περίοδο της πανδημίας, όταν “έπεσαν” στην αγορά πάνω από 43 δισ ευρώ.
Ποιο φαίνεται ότι μπορεί να είναι το “κλειδί”; “Μπορούμε να αντλήσουμε πόρους από το Ταμείο Συνοχής;”, διερωτάται ο ίδιος αξιωματούχος, “φωτογραφίζοντας” έτσι μια διευθέτηση ανάλογη με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η οποία χρηματοδοτήθηκε επί της ουσίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα νέα “εργαλεία” στοχεύουν στην ανακούφιση των επιχειρήσεων από το υπέρογκο κόστος της ενέργειας και στην παροχή ρευστότητας, που θα τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες και σε αυτήν την κρίση.