Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει θέσει ως στόχο την προώθηση των πρώτων διαγωνισμών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Στον κλάδο των offshore αιολικών αναμένονται σημαντικές επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση 2 GW νέων πάρκων, με το πρώτο πάρκο ρεαλιστικά να αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί (εάν όλες οι διαδικασίες τρέξουν ομαλά) μετά το 2030.
Αυτήν τη στιγμή το εθνικό σχέδιο με τις θαλάσσιες περιοχές που θα μπορούν να φιλοξενήσουν επενδύσεις offshore αιολικών πάρκων βρίσκεται στη διαδικασία των τελικών εγκρίσεων από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Σημειώνεται ότι καθένα από τα θαλάσσια πολύγωνα, δηλαδή από τις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν θαλάσσια αιολικά, θα πρέπει να παραχωρηθεί καθαρό από κάθε άποψη προς τους επενδυτές. Μόλις δοθούν οι εγκρίσεις, αναμένεται να βγει σε διαβούλευση το τελικό κείμενο και θα ακολουθήσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα οριστικοποιεί το εθνικό πρόγραμμα για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Σε πλήρη ανάπτυξη, το εθνικό πρόγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ αναμένεται να προβλέπει έναν διψήφιο αριθμό 12-15 θέσεων, εκ των οποίων τρεις-τέσσερις ανατολικά της Κρήτης, δύο-τρεις στο Ανατ. Αιγαίο, και ειδικά στον άξονα Λέσβος – Χίος – Σάμος, δύο-τρεις στα Δωδεκάνησα, άλλες τρεις περιοχές στα ανατολικά της Εύβοιας κοντά στην ηπειρωτική χώρα και άλλες δύο στην Αλεξανδρούπολη.