Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, υποδέχθηκε μια μαρμάρινη ανδρική κεφαλή από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η οποία επιστράφηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μύνστερ στη Γερμανία.
Η κεφαλή αυτή, που απεικονίζει έναν γενειοφόρο άνδρα, συνδυάζει την τυπική κόμμωση της εποχής του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117 μ.Χ.) με την πιο επίπεδη απόδοση της γενειάδας που εμφανίστηκε αργότερα. Χρονολογείται περίπου στο 150 μ.Χ. και θεωρείται τμήμα ενός ταφικού αναγλύφου από νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης ή των γύρω περιοχών. Τώρα εκτίθεται μόνιμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, δίπλα σε άλλα παρόμοια πορτρέτα.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην ομιλία της, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, σημείωσε ότι «ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων που ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό, αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και υψηλής πολιτικής προτεραιότητας. Η διεθνής συνεργασία και οι συνέργειες, μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών, για τον σκοπό αυτόν, υποστηρίζονται και επιδιώκονται πάντα. Ωστόσο, κάθε περίπτωση επαναπατρισμού είναι μοναδική».
«Η σημερινή επιστροφή», τόνισε η Λίνα Μενδώνη «φέρει μια ιδιαίτερη σημειολογική διάσταση, καθώς δεν αποτελεί την επιτυχημένη κατάληξη μιας διαδικασίας διεκδίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μύνστερ, αυτοβούλως αποφάσισε να επιστρέψει την κεφαλή στην Ελλάδα. Όταν διαπιστώθηκε ότι η προέλευσή της και η πορεία της, πριν από το 1989 -χρονιά κατά την οποία εντάχθηκε στη συλλογή του Μουσείου, ως δωρεά Γερμανών πολιτών- ήταν ασαφής και ύποπτη. Οι Γερμανοί συνάδελφοι μας αρχαιολόγοι έλαβαν την πρωτοβουλία να διερευνήσουν, σε βάθος, την ακριβή προέλευσή της. Μέσω σύγχρονων φυσικοχημικών αναλύσεων, κατόρθωσαν να διαπιστώσουν και να επιβεβαιώσουν ότι το μάρμαρο, πάνω στο οποίο λαξεύθηκε το γλυπτό, προέρχεται από τα λατομεία της Θάσου, γεγονός που ενίσχυσε την πεποίθησή τους σχετικά με την ελληνική του καταγωγή».
Αυτή η κεφαλή είναι το δεύτερο αρχαίο αντικείμενο που επιστρέφεται στην Ελλάδα από το Μύνστερ, μετά την επιστροφή του σκύφου το 2019, ο οποίος είχε δοθεί ως δώρο στον Σπύρο Λούη. Ο σκύφος εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.