31.1 C
Athens
Friday, July 5, 2024
More

    Επαναπατρισμός δύο μαρμάρινων επιτύμβιων αγγείων του 4ου αιώνα π.Χ. από την Ελβετία

    Δύο μαρμάρινα αττικά επιτύμβια αγγεία, μια λήκυθος και μια λουτροφόρος του 4ου αιώνα π.Χ., επέστρεψαν στην Αθήνα μετά από επιτυχή διεκδίκηση πολλών ετών από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι μαρμάρινες λήκυθοι και λουτροφόροι εμφανίζονται από τον ύστερο 5ο και καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. στα αρχαία αττικά νεκροταφεία ως επιτύμβια σήματα, τοποθετημένα σε οικογενειακούς ταφικούς περιβόλους. Είναι προϊόντα αποκλειστικά των αττικών εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής. Τα δύο αγγεία που επέστρεψαν από τη Βασιλεία της Ελβετίας χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.

    Η λήκυθος, η οποία έχει ύψους 60 εκ., φέρει ανάγλυφη παράσταση δεξίωσης μεταξύ ενός ώριμου ιματιοφόρου άνδρα, του νεκρού, που απεικονίζεται καθισμένος σε πτυσσόμενο κάθισμα με πλάτη (κλισμό) και πατά σε υποπόδιο, και ενός όρθιου γενειοφόρου πολεμιστή, ο οποίος φορά κράνος, χιτωνίσκο και ανατομικό θώρακα με πτέρυγες, ενώ κρατά στο αριστερό χέρι κυκλική ασπίδα (τὸ ὃπλον). Πίσω από το κάθισμα του νεκρού στέκεται γυναικεία μορφή, πιθανόν η σύζυγός του, κρίνοντας από την τυπική για τα παντρεμένα ζευγάρια χειρονομία της ανάσυρσης του ενδύματος μπροστά από το πρόσωπο (ἀνακάλυψις). Πάνω από τις μορφές είναι χαραγμένα τα ονόματα των δύο ανδρών σε δύο στίχους: Καλλίας Δημοστράτο[υ] | Δημόστρατος Λακιάδης. Ο Δημόστρατος στον δεύτερο στίχο συνοδεύεται από το όνομα του αττικού δήμου των Λακιαδών, από τον οποίο καταγόταν.

    Η λουτροφόρος, ύψους 54 εκ., έχει ανάγλυφη φυτική διακόσμηση, χαρακτηριστική για τα αγγεία αυτού του είδους. Αυτή η διακόσμηση αποτελείται από παρατακτικά ροπαλοειδή φύλλα, τα οποία καλύπτουν τα 2/3 του ύψους του αγγείου και σταδιακά συγκλίνουν προς το πόδι. Υπάρχει επίσης διπλός πλοχμός στην περιφέρεια και έξι επικαλυπτόμενες σειρές φολίδων. Οι λαβές ήταν ένθετες, κατασκευασμένες από ξεχωριστό κομμάτι μαρμάρου.

    Οι δύο αρχαιότητες θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα