Εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση της Sunlight Group στην Ξάνθη, η πιλοτική γραμμή παραγωγής που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο τμήμα R&D για πρωτότυπα στοιχεία ιόντων λιθίου, η οποία θα υποστηρίξει το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη παραγωγής σε βιομηχανική κλίμακα.
Πρόκειται για τεράστια επένδυση σε βιομηχανικό πάρκο που θα εγκατασταθεί στην Κοζάνη και θα δημιουργήσει μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight ήταν ανάμεσα στις εταιρείες που κατέθεσαν επενδυτικές προτάσεις στο πλαίσιο του masterplan για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση των πρώην λιγνιτικών περιοχών, που παρουσίασε το 2020 ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες χωροθέτησης του εργοστασίου και μένει να διευθετηθούν εκκρεμότητες σε δημόσιες υπηρεσίες και αυτοδιοικητικές αρχές, χωρίς προς το παρόν σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του έργου.
Στόχος των στρατηγικών επενδύσεων που δρομολογεί η θυγατρική του ομίλου Olympia είναι η καθετοποίηση της παραγωγής στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί στην αντίστοιχη παραγωγή μολύβδου-οξέος, καθώς και η επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας.
Η νέα μονάδα στην Ξάνθη, όπου επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού πλάνου του ομίλου (560 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021 – 2026), θα δημιουργήσει 200 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για μία ακόμη επένδυση της εταιρείας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και ίδια κεφάλαια. Συγκεκριμένα, η Sunlight Group συμμετέχει στο ερευνητικό έργο “Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας” που εντάσσεται στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI). Το έργο χρηματοδοτείται με 49,9 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, ενώ η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον 80 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια, αυξάνοντας αισθητά τον αρχικό προϋπολογισμό ύψους 105,26 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε το 2020.
Η συμμετοχή της Sunlight στο πρόγραμμα περιλαμβάνει τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης πρωτότυπων στοιχείων για μπαταρίες λιθίου, αλλά και τη δημιουργία στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή τους, η οποία είναι η πρώτη του είδους της στη ΝΑ Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες στην ήπειρο. Διαθέτει μία σειρά από ξεχωριστά χαρακτηριστικά:
- τα στοιχεία που θα παράξει αφορούν αποκλειστικά σε εφαρμογές ηλεκτροκίνησης για εκτός δρόμου βιομηχανικά οχήματα (περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά κ.ά.) και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές (για δίκτυα, εμπορική ή και οικιακή χρήση).
- έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ευελιξία στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου διαφορετικών μεγεθών και αποδόσεων και, κατά συνέπεια, να ελαχιστοποιεί το χρόνο μετάβασης στην παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας. Παρότι δηλαδή σε πρώτη φάση η λειτουργία της γραμμής προορίζεται για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης, διαθέτει ταυτόχρονα τις προδιαγραφές μιας πλήρως παραγωγικής μονάδας.
Οι επενδύσεις στην παραγωγή
Σημειώνεται ότι η Sunlight Group, μία πολυεθνική με εγκαταστάσεις σε 13 χώρες, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι, τρέχει παράλληλες επενδύσεις σε διάφορες επιχειρησιακές της λειτουργίες πέρα από τις κινήσεις σε στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές που κλιμακώθηκαν τον τελευταίο χρόνο.
Ειδικότερα, επενδύει 50 εκατ. ευρώ στις παραγωγικές μονάδες της με στόχο αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας σε 7GWh, με λύσεις αποθήκευσης ενέργειας τεχνολογίας μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου. Ειδικότερα, επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ αφορούν στην τεχνολογία μολύβδου-οξέος και άλλα 20 εκατ. ευρώ στην τεχνολογία ιόντων λιθίου.
Επίσης, ο όμιλος επενδύει 100 εκατ. ευρώ στην αύξηση στα 9GWh της παραγωγικής δυναμικότητας μπαταριών μολύβδου-οξέος για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση ενώ τρέχουν επενδύσεις πολλών εκατ. ευρώ και για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου με στόχο αύξηση της δυναμικότητας σε 3,2GWh, με ενδεικτική την επένδυση 40 εκατ. δολ. για τη δημιουργία εξειδικευμένης εγκατάστασης στις ΗΠΑ (στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας). Επιπλέον 9 εκατ. ευρώ είναι η επένδυση για τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγής στη μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου: από 45.000 τόνους ανακυκλωμένου μαλακού μολύβδου και κραμάτων μολύβδου σε 100.000 τόνους.