23.3 C
Athens
Tuesday, May 7, 2024
More

    Ένταση των πληθωριστικών πιέσεων τους πρώτους μήνες του 2023 βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Οι δείκτες πληθωρισμού ενέργειας και τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται και τους πρώτους μήνες του 2023. Αν μάλιστα, η Ρωσία προχωρήσει σε πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη οι προβλέψεις της ΕΚΤ για μέσο πληθωρισμό 6,3% στην ευρωζώνη ψηλώνουν αισθητά.

    «Δεν είναι μια εξαίσια χρονιά, αλλά είναι αισθητά καλύτερη από αυτή που φοβόμασταν», σχολίασε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός έπιασε ταβάνι το 2022. Σε ένα τόσο αβέβαιο σκηνικό όμως, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν τελειώνει, κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για καμία πρόβλεψη.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τελευταίες τις προβλέψεις για την εξέλιξη της οικονομίας της ευρωζώνης, εκτιμά ότι ο δείκτης πληθωρισμού στον τομέα της ενέργειας θα ανεβάσει και πάλι ταχύτητα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς πολλές εταιρείες παροχής ενέργειας έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμολογίων. Tο τελευταίο τρίμηνο ο δείκτης ενέργειας έχει αποκλιμακωθεί αισθητά καθώς από 41,5% τον Οκτώβριο, διαμορφώθηκε σε 34,9% τον Νοέμβριο και υποχώρησε στο 25,5% τον Δεκέμβριο.

    Η αντίστοιχη κίνηση για τον δείκτη τροφίμων δείχνει χαμηλότερες ταχύτητες, αλλά με μεγαλύτερη επιμονή. Από 15,9% τον Οκτώβριο σε 16,4% τον Νοέμβριο και 16,3% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τους πρώτους μήνες του 2023 , σύμφωνα με τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, καθώς μεγάλες ανατιμήσεις στον κλάδο τροφίμων δεν έχουν ακόμα περάσει πλήρως στις τιμές λιανικής. Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους .

    Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινήθηκε το τελευταία τρίμηνο ανοδικά από 15,1% τον Οκτώβριο σε 15,2% τον Νοέμβριο και 15,6% τον Δεκέμβριο.

    Αυτό φαίνεται να είναι τώρα και το μεγαλύτερο πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που καλούνται από την μία πλευρά να βοηθήσουν τα νοικοκυριά να διαχειριστούν το τσουνάμι ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα και από την άλλη να αποσύρουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης τα οποία σε ποσοστό 70% είναι κάθε άλλο παρά στοχευμένα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα