Οι οικονομικές καταστάσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ). Ο γενικός διευθυντής της ΕΣΕ, Απόστολος Πεταλάς, τόνισε ότι τα καθαρά κέρδη του κλάδου είναι εξαιρετικά χαμηλά και μειούμενα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται συνεχώς λόγω υψηλότερων δαπανών για ενέργεια, logistics και προσωπικό. Επιπλέον, η ρευστότητα του κλάδου είναι περιορισμένη, ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις αυξάνονται.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του 2025, ο κ. Πεταλάς επισήμανε ότι, παρά το σύντομο διάστημα λειτουργίας της ΕΣΕ (1,5 έτος), η οργάνωση παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας του κλάδου, δημιουργώντας ένα σταθερό και αποτελεσματικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, προέβλεψε περαιτέρω συγκέντρωση στον κλάδο, εξαιτίας των χαμηλών περιθωρίων κέρδους και της συνεχούς αύξησης των λειτουργικών εξόδων. Σημείωσε ότι η καθαρή κερδοφορία παραμένει χαμηλή (1,8% το 2023 έναντι 1,47% το 2022), συγκριτικά με τις δυτικές χώρες, και ότι οι παράγοντες αυτοί θα οδηγήσουν σε νέες ανακατατάξεις.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕ, Γιάννης Μασούτης, αναφέρθηκε στα περιορισμένα περιθώρια κέρδους του κλάδου (1%-1,5%), χαρακτηρίζοντάς τα εξαιρετικά χαμηλά, ειδικά σε σύγκριση με άλλους τομείς όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι μεταφορές.
Ο κ. Παντελιάδης επανέλαβε την ανάγκη για άρση των περιοριστικών μέτρων που, όπως ανέφερε, δεν αποφέρουν πλέον το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει αρνητικός, μετά από χρόνια αυξήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 0,1%-0,2% για φέτος.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων, ο κ. Παντελιάδης δήλωσε ότι οι παράγοντες κόστους δεν έχουν αυξηθεί τόσο ώστε να τις δικαιολογούν, αν και παραδέχτηκε ότι οι τιμές δεν μπορούν να επιστρέψουν στα επίπεδα της προ τριετίας περιόδου. Παράλληλα, χαρακτήρισε την αύξηση των εισοδημάτων των καταναλωτών ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας, με την προϋπόθεση ότι συνοδεύεται από βελτίωση της παραγωγικότητας.
Στην ανάλυση του κλίματος, ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στις αυξανόμενες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, που επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία, και η γραφειοκρατία της ΕΕ, η οποία προσθέτει διοικητικά κόστη στις επιχειρήσεις. Τέλος, επεσήμανε την εντεινόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού, κυρίως το καλοκαίρι, που οδηγεί σε αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος.