13.7 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ένοπλες Δυνάμεις και πολιτική ηγεσία μακρυά από τους στρατευμένους “πρώτης γραμμής” για τη διατήρηση του καλού κλίματος

    Ο εορτασμός του Πάσχα παραδοσιακά για την πολιτική ηγεσία και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν συνυφασμένος με επισκέψεις σε στρατιωτικές μονάδες για τον εορτασμό μαζί με τους στρατευμένους και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων στη «πρώτη γραμμή». Πέρυσι ο ΑΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος είχε επισκεφθεί για το Πάσχα τους Φούρνους και το Αγαθονήσι, το 2021 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκ.Στεφανής συνοδεύοντας την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου ειχαν επισκεφθεί τον Άη Στράτη για να ευχηθούν στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο νησί, το 2019 το Πάσχα(καθώς το 2020 υπήρχε η πανδημία) ο τότε ΑΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χ. Χριστοδουλου επισκέφθηκε την 130ή σμηναρχία μάχης στη Λήμνο συνεχίζοντας την παράδοση η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να βρίσκεται κοντά στους ακρίτες του Αιγαίου και στις ελληνικές δυνάμεις που έχουν επιφορτισθεί την άμυνα του Αιγαίου.

    Το Πάσχα του 2023 έχουν επιλεγεί όπως δείχνει ο προγραμματισμός πιο «ανώδυνοι» προορισμοί. Ο ΑΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος επισκέπτεται τον Έβρο, ο ΑΓΕΣ τους Οθωνούς και τα Γιάννενα και από την πολιτική ηγεσία ο κ.Χαρδαλιάς αναφέρει στη διαδικτυακή κάρτα του το Καστελόριζο. Και μόνον ο ΑΓΕΝ αντιναύαρχος Ι.Δρυμουσης επισκέφθηκε τη Λέσβο για ανταλλαγή ευχών με τα πληρώματα των πολεμικών σκαφών που «μετέχουν σε ειδικές αποστολές στο Βόρειο Αιγαίο» (και συνεπώς δεν εμπίπτουν ευθέως στους όρους της δήθεν αποστρατικοποίησης).

    Το προηγούμενο διάστημα κάθε επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου τα οποία η Τουρκία θεωρεί αποστρατικοποιημένα προκαλούσαν έντονη αντίδραση της Άγκυρας και των Τουρκικών ΜΜΕ.

     

     

    Δυστυχώς, η πρακτική που ακολουθείται φέτος στέλνει το μήνυμα ότι η Αθήνα αποδέχεται ως βάσιμες τις διαμαρτυρίες αυτές και εμφανίζεται ως να παραδέχεται ότι η μετάβαση στα νησιά Ελλήνων αξιωματούχων και της στρατιωτικής ηγεσίας αποτελεί «κίνηση» η οποία πρέπει να αποφευχθεί για τη διατήρηση του «καλού κλίματος».

    Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η σημαντική σε συμβολισμούς επίσκεψη του Ν. Δένδια στην Ίμβρο όπου παρέστη στην τελετή της αποκαθήλωσης και περιφοράς του επιταφίου στα Αγριδια παρουσία και του Ίμβρου στην καταγωγή Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σε έναν τόπο που μαρτύρησε ο Ελληνισμός, θύμα μιας συστηματικής εκστρατείας εθνοκάθαρσης που έβαλε σε λειτουργία το τούρκικο κράτος το 1964 Τότε η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το λεγόμενο «πρόγραμμα διάλυσης», μια δέσμη μέτρων αφελληνισμού και εκτουρκισμού της Ίμβρου (35/27.3.1964, απόφαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας), το οποίο περιελάμβανε μαζικές απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμης γης, ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών, απαγόρευση της ελληνικής εκπαίδευσης και κλείσιμο όλων των ελληνικών σχολείων.

     

     

    Από τη δεκαετία του 90 άρχισε η δειλή προσπάθεια επιστροφής των Ελλήνων της Ίμβρου στο νησί που είχαν παραμείνει μερικές δεκάδες γέροντες. Με άοκνες προσπάθειες των Ιμβρίων, με τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και της διεθνούς κοινότητας κατέστη δυνατή η επιστροφή περιουσιών και η επαναλειτουργία ελληνικού σχολείου το 2015 σε ένα ανέξοδο και ασφαλές πείραμα της κυβέρνησης Ερντογάν για επίδειξη του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με τα προβλήματα βεβαίως να παραμένουν κυρίως σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων που θα καθιστούσαν πιο εύκολη την επιστροφή περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

    Αυτή η επίσκεψη όμως συνδυάζεται όπως φαίνεται με την επίσκεψη την ίδια ημέρα στη Θράκη του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ για να παραστεί σε ναμαζι (προσευχή) με την ευκαιρία του Ραμαζανιού και σε ιφταρ στο Κιμμέριο Ξάνθης. Ο κ. Σεντοπ γνωστός για τις ακραίες δηλώσεις του εναντίον της Ελλάδας και για τα ζητήματα της Θράκης φροντίζει βεβαίως να ανταποδώσει την επίσκεψη Δένδια με μια σημαντική διαφορά.

    Ο Ελληνισμός της Ίμβρου, μερικοί εκατοντάδες «ήρωες» που επιστρέφουν μετά από έναν πρωτοφανή και ατιμώρητο διωγμό στις πατρώες εστίες δεν έχουν σχέση φυσικά με τις επιδιώξεις της Τουρκίας στη Θράκη. Εκεί που η Τουρκία συστηματικά και με πακτωλό πόρων επιχειρεί να καλλιεργεί μειονοτικό ζήτημα διεκδικώντας ως «τουρκική» μειονότητα «150.000 μελών».

    Ο προεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που συναντήθηκε με τον ψευδομουφτη Ξάνθης παρακάθισε σε δείπνο στη «Τουρκική Ένωσή Ξάνθης» σωματείο που φέρει παράνομα στον τίτλο του τον όρο «τουρκική», και στην ομιλία του τονισε τη σημασία της «διατήρησης της Τουρκικής Ένωσης παρά τους διωγμούς και τις αδικίες» και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας στο δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός» λέγοντας ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την Άγκυρα.

    «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα το τελευταίο διάστημα χρόνια για να βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία. Αυτά είναι εποικοδομητικά βήματα και για εσάς. Είναι φυσικό να περιμένουμε ανταπόκριση και για τους αδελφούς και αδελφές μας της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ο λαός και η κυβέρνηση της Ελλάδας έχουν έδειξαν με τον καλύτερο και πιο ειλικρινή τρόπο πόσο κοντά μπορούν να σταθούν στον τουρκικό λαό τους τελευταίους μήνες. Αυτή η εκδήλωση ειλικρινούς φιλίας θα συμβάλει επίσης σύντομα θετικά στην προώθηση των δικαιωμάτων των συγγενών μας. Ως Τουρκική μειονότητα, μπορείτε να είστε ελεύθεροι στην έκφραση της εθνικής σου ταυτότητας, σας περιμένουμε να είστε ελεύθεροι σε επίπεδο αντάξιο μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώνοντας τις θρησκευτικές σας υποχρεώσεις και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε εδώ και δεκαετίες στον τομέα της εκπαίδευσης θα λυθούν τώρα» είπε ο κ.Σεντόπ.

    Η επίσκεψη Σεντόπ μάλιστα έχει και σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα όχι μόνο για τις τουρκικές αλλά και για τις ελληνικές εκλογές. Το ΑΚΡ ελπίζει ότι θα κερδίσει τις ψήφους των μελών της μειονότητας που ζουν στην Τουρκία η έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία και συγχρόνως να τονώσει το εθνικιστικό προφίλ και να επισημάνει ότι το «ήρεμο κλίμα» κάθε άλλο παρά σημαίνει εγκατάλειψη των ακραίων επιδιώξεων στη Θράκη. Επίσης, με την άφιξη του στην Ξάνθη λίγο πριν ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος ο κ.Σεντόπ θα λειτουργήσει συσπειρωτικά και ενισχυτικά στα ακραία στοιχεία της μειονότητας και θα δείξει ποιες είναι οι προτιμήσεις της Άγκυρας στην ανάδειξη μειονοτικών βουλευτών.

    Αυτές οι κινήσεις είναι ανησυχητικές για το μήνυμα που εκπέμπουν αλλά και για τον κίνδυνο να υπάρξει και να κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η αποκλιμάκωσή της έντασης που έχει προκαλέσει συστηματικά η Τουρκία μέχρι και τους σεισμούς, μπορεί να διατηρηθεί μονο με «υποχωρήσεις» και από τις… δυο πλευρές.

     

     

     

     

    Liberal

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα