20.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Έννοιες, προϊόντα και καλλιτέχνες από την Ιαπωνία που σημάδεψαν την ελληνική κουλτούρα

    Η έλευση των ιαπωνικών προϊόντων και η επίδρασή τους στον τρόπο ζωής μας ξεκίνησε στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70.

    1. Toyota Hilux
    Το τετράτροχο σύμβολο της ελληνικής αγροτιάς. Αγοράστηκε μαζικά με τις επιδοτήσεις της δεκαετίας του ’80, αλλά λόγω ανθεκτικότητας, επιδόσεων και χωρητικότητας, ήρθε για να μείνει. Σήμερα συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται.

    2. Casio
    Τα πρώτα κλασσικά ψηφιακά. Τα μοντέλα Casio F91W για το οποίο κυκλοφορούν βίντεο στο YouTube με τον τίτλο “ο ψηφιακός μύθος των 10 δολαρίων”, ενώ παρόμοια βίντεο κυκλοφορούν για το αξίας 25 δολαρίων Casio A168. Αντικείμενα του πόθου με τεράστια επίδραση, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη. Πλέον κάνουν δυναμικό comeback.

    3. Sushi
    Η γιαπωνέζικη κουζίνα καθιερώθηκε. Από το Nobu-Matsuhisa Athens, που ίδρυσε ο θρυλικός Nobuyuki Matsuhisa, που ξεκίνησε να φτιάχνει σούσι στα 18 του και στα ’70 του δηλώνει “ισόβια μαθητής” και η γιαπωνέζικη pub “Birdman” του Aρη Βεζενέ που μας μύησε στη σύγχρονη ιαπωνική κουλτούρα.  Εσχάτως, η άφιξη του Ikigai στο κέντρο της Αθήνας, πάλι από την ίδια ομάδα του Aρη Βεζενέ, κατάφερε πάλι να γίνει πρώτο θέμα των συζητήσεων της πόλης, φιλοξενώντας deli, κρεοπωλείο, κάβα, αγορά, art de la table.

    4. Yamaha XT
    Η ΧΤ 500 ήρθε και τάραξε για τα καλά τα νερά, γράφοντας χρυσές σελίδες περιπέτειας, στο θρυλικό Ράλι Παρίσι-Ντακάρ, που ξεκίνησε το 1979. Εκεί πήρε μέρος ένας μικρόσωμος αλλά πολύ γρήγορος πάνω στο “άτι” Γάλλος, ο Cyril Neveu, που προερχόμενος από το motocross και το enduro καταφέρνει να κερδίσει στους αμμόλοφους της Σαχάρας και να βρέξει πρώτος νικητής τους τροχούς του ΧΤ στην Lac Rose στο Ντακάρ, την πρωτεύουσα της Σενεγάλης. Στη χώρα μας η συγκεκριμένη μηχανή σημάδεψε τον νεανικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’80. Είναι χαρακτηριστικό το ντεμπούτο του Στηβ Ντούζου στον ρόλο του «Πατάτα» με την Yamaha ΧΤ 550 στην ταινία «Aγρια νιάτα» (1982), ενώ στα “Τσακάλια” οι Γαρδέλης και Μιχαλόπουλος όργωναν τους δρόμους επίσης με μια XT.

    5. Asahi
    Η πιο δημοφιλής ποιοτική μπύρα στην Ιαπωνία. Ιδιαίτερα δροσιστική lager, η οποία αναδίδει περισσότερο φρουτώδη παρά βυνώδη αρώματα. Ιδιαίτερα καθαρή και “τραγανή” στο στόμα, άλλαξε άρδην την καταναλωτική συμπεριφορά του ιαπωνικού κοινού σε σχέση με την μπύρα από το 1987 όταν πρωτο-λανσαρίστηκε. Το αντίπαλο δέος, κάτι σαν το Amstel vs Heineken της Απω Ανατολής, παραμένει η Sapporo.

    6. Honda ή Yamaha παπί
    Αποτελεί το απόλυτο ελληνικό φαινόμενο, όπως και πολλές άλλες εγχώριες ιδιομορφίες. Το γεγονός πως αποτελούμε μια μοναδική αγορά στην Ευρώπη γι’ αυτήν την κατηγορία δικύκλων, δείχνει πως τα μοντέλα αυτά μπορούσαν να προσαρμοστούν ιδανικά στις συνθήκες του τρόπου ζωής μας. Οικονομικά, ανθεκτικά, αθάνατα στη μνήμη μας.

    7. Manga
    Δεν είναι τυχαίο που άνοιξε πρόσφατα στα Εξάρχεια το Manga district, το πρώτο κατάστημα κόμικ στην Ελλάδα ολοκληρωτικά αφιερωμένο στη γιαπωνέζικη παραγωγή του είδους που άνθισε στην Ιαπωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γυαλισμένο έτοιμο σχεδόν να δακρύσει, ορθάνοιχτο βλέμμα των ηρώων των γιαπωνέζικων manga έχει έλθει να στοιχειώσει το ελληνικό συλλογικό υποσυνείδητο.

    8. Sony Playstation
    Αυτή η κονσόλα ευθύνεται για το γεγονός ότι οι δύο πιο δημοφιλείς λέξεις που συνέθεταν την πιο διάσημη φράση των 90ς δεν ήταν άλλες από το: «Πάτα start». Και η ιστορία συνεχίστηκε στις επόμενες δεκαετίες με αμείωτο ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την κονσόλα που η επίσημη fan page της στο Facebook έχει πάνω από 118.000 φίλους. Δημιουργήθηκε και ανήκει στην Sony Interactive Entertainment από τις 3 Δεκεμβρίου του 1994, με την κυκλοφορία του πρώτου PlayStation στην Ιαπωνία.

    9. Ruyichi Sakamoto 
    Ο Ιάπωνας Ριουίτσι Σακαμότο, γνωστός για την ηλεκτρονική μουσική του άφησε το γιαπωνέζικο αποτύπωμα του στην Eβδομη Τέχνη. Στην τελευταία του συναυλία, που αναμεταδόθηκε ζωντανά και online σε 22 χώρες, έπαιξε στο πιάνο όλες τις αγαπημένες μελωδίες. Η μουσική που έγραψε, μαζί με τον Ντέιβιντ Μπερν, για την ταινία του Μπερτολούτσι “Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας” του απέφερε μία χρυσή σφαίρα και ένα Οσκαρ το 1988. Ο Σακαμότο έντυσε μουσικά και άλλες δύο ταινίες του Μπερτολούτσι, το “Τσάι στη Σαχάρα” και “Ο Μικρός Βούδας”. Επίσης, έγραψε μουσική για την ταινία του Αλμοδοβάρ “Ψηλά Τακούνια”.

    10. Samurai
    Η λέξη έφτασε στα χείλη όλων με την ομώνυμη επιτυχία του Ρουμάνου ποπ σταρ των 80ς Michel Cretu ενώ το Bushido, ο κώδικας αυτής της πολεμικής ελίτ μεταφράστηκε στα ελληνικά και συνοδεύτηκε από πρόλογο του Βύρωνα Πολύδωρα. Δίπλα στους σαμουράι το τελευταίο προπύργιο της ξεχασμένης μάτσο περσόνας, η γκέισα, που συμβόλιζε την απόλυτη αφοσίωση στον κύριο της.

    11. Issey Miyaki
    Ο Γιαπωνέζος σχεδιαστής υψηλής ραπτικής ήταν από τους πρώτους που προσπάθησαν να συνδυάσουν τη μόδα με την υψηλή τεχνολογία. Στην Ελλάδα μας έφτασε μέσω του δημοφιλούς αρώματος του L’eau d’Issey που έγινε και το πιο δημοφιλές του προϊόν σε πωλήσεις στην Ευρώπη.

    12. Akira Kurosawa
    Ο Ακίρα Κουροσάβα ήταν Ιάπωνας σκηνοθέτης ταινιών και σεναριογράφος. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών, έχοντας γυρίσει πάνω από 30 ταινίες και έχοντας επηρεάσει πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες. Ξεκίνησε την σκηνοθετική του πορεία την σκοτεινή εποχή του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ενώ αργότερα βαπτίστηκε με το ψευδώνυμο “Αυτοκράτορας” της σκηνοθεσίας.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα