19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και διάθεση επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

    Ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. με δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

    Στη διάρκεια των τελευταίων δυόμιση χρόνων η Κυβέρνηση προχώρησε σε δραστική ενίσχυση του  τομέα της Υγείας, διασφαλίζοντας την επαρκή και αδιάλειπτη χρηματοδότησή του, ενώ σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται να διοχετευτούν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου, πιο ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος υγείας. Ήδη η Κυβέρνηση, ανάμεσα στ’ άλλα:

    • Προχώρησε σε αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Ήδη, από το πρώτο έτος διακυβέρνησης και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι δαπάνες του Υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένες κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019 σε σχέση με το 2018, στο ύψος των περίπου 4 δισ. ευρώ. Το 2020, έτος που εκδηλώθηκε η πανδημία, οι δαπάνες εκτινάχθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ, το 2021, διαμορφώθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ στον Προϋπολογισμό του 2022, προσεγγίζουν τα 5,3 δισ. ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες Υγείας, περιλαμβανομένων και των σχετικών δαπανών άλλων Υπουργείων και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ανέρχονται στα 11,7 δισ. ευρώ το 2022, ή στο 5,7% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
    • Προχωρά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων, του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας του Συστήματος Υγείας, προκειμένου αυτό να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προβλέπει την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, των Νοσοκομείων, της Πρόληψης και της Ψηφιακής Υγείας, με επιπλέον πόρους άνω των 1,5 δισ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της Υγείας, την υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», την μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, την μεταρρύθμιση του συστήματος clawback, τη δημιουργία συστήματος κατ’ οίκον περίθαλψης και νοσηλείας, τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα