26.9 C
Athens
Monday, June 17, 2024
More

  Ενιπέας: Ο αγροτικός συνεταιρισμός Φαρσάλων που βγάζει το βαμβάκι για τα υφάσματα της Coco Chanel

  Στα σαλόνια υψηλής ραπτικής ετοιµάζεται να κάνει την εµφάνισή του ο συνεταιρισµός «Ενιπέας». Το έµµεσο «ποδαρικό» της οργάνωσης στα διεθνή… ντεφιλέ προγραµµατίζεται να γίνει, εκτός απροόπτου, µε τις collection του 2025, στο πλαίσιο συνεργασίας, που «πλέκει» και µε τον οίκο µόδας «Coco Chanel», µε νήµα από βαµβάκι Φαρσάλων.

  «Στο βαμβάκι εφαρµόζουµε για 3η χρονιά φέτος πιλοτική καλλιέργεια µέσω της αναγεννητικής γεωργίας, σε συνεργασία µε το cluster Terra Thessalia, το Earthworm Foundation, το εκκοκκιστήριο Καφαντάρης – Παπακώστας και τον οίκο µόδας Coco Chanel, στον οποίο στείλαµε το 2022 δείγµα εκκοκκισµένου βαµβακιού, τους άρεσε και ζήτησαν να συνεργαστούµε», τονίζει ο Θανάσης Καραΐσκος, πρόεδρος του Ενιπέα.

  Κανονικά οι πρώτες µεγάλες ποσότητες θα έπρεπε να έχουν εξαχθεί το 2023, αλλά τα 400 στρέµµατα βαµβάκι αναγεννητικής καλλιέργειας των µελών της οργάνωσης καταστράφηκαν 100% από τη θεοµηνία Daniel κι όλο το πλάνο πήρε αναβολή. «Ευελπιστούµε ότι θα καταφέρουµε να σπείρουµε και να έχουµε φέτος παραγωγή, για να ενεργοποιηθεί η συνεργασία» αναφέρει ο κ. Καραΐσκος, αλλά διευκρινίζει πως λόγω της κατάστασης στα χωράφια µετά τις πληµµύρες δεν µπορεί να γνωρίζει πόσα στρέµµατα θα καλλιεργηθούν φέτος.

  Τα πάνω – κάτω που έφερε η κακοκαιρία του περασµένου φθινοπώρου αν και έπληξε τα µέλη της οργάνωσης (το 95% είναι στην κρατική αρωγή), εντούτοις, δεν άλλαξε το αναπτυξιακό της πλάνο. Το ∆εκέµβριο του 2023 επενδυτικό σχέδιο του Συνεταιρισµού, ύψους σχεδόν 1,4 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Ταµείου Ανάκαµψης και έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται.

  Καινούρια αποθήκη και γεφυροπλάστιγγα

  «Προβλέπει τη δηµιουργία µεταποιητικών εγκαταστάσεων για τα προϊόντα που καλλιεργούµε, µαζί µε µια καινούρια αποθήκη και µια γεφυροπλάστιγγα, σε ένα ακίνητο έκτασης 7 στρεµµάτων στο Ευύδριο. Επίσης, στο πρόγραµµα εντάσσεται και η αγορά του απαραίτητου εξοπλισµού εφαρµογής γεωργίας ακριβείας, µε τέσσερα τρακτέρ και τα παρελκόµενά τους», επισηµαίνει ο πρόεδρος του «Ενιπέα».

  Επιπλέον, ο Συνεταιρισµός έχει καταθέσει φάκελο και στη Μεταποίηση, προϋπολογισµού 780.000 ευρώ, µε σκοπό την απόκτηση µηχανολογικού εξοπλισµού για τον καθαρισµό σιτηρών και οσπρίων, καθώς και σπαστήρων για τα αµύγδαλα και τα καρύδια, για το οποίο οι εγκρίσεις αναµένονται το προσεχές διάστηµα.

  Στο κοµµάτι των οσπρίων, η οµάδα παραγωγής που διαθέτει ο Ενιπέας καλλιεργεί περίπου 1.200 στρέµµατα µε ρεβίθι, φασόλι και φακή, τα οποία τυποποιεί, µέσω τρίτων προς το παρόν, και εµπορεύεται µε δικό του brand name, µέσα από µικρά σηµεία πώλησης και delicatessen σε Αθήνα και Βόλο, ώστε την όποια υπεραξία να την απολαµβάνουν οι παραγωγοί – µέλη. Ειδικά στο ρεβίθι, για το οποίο έχει υποβληθεί και φάκελος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειµένου να πιστοποιηθεί ως ΠΓΕ, καλλιεργούνται από τον Ενιπέα παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες και έχει παραχθεί και αλεύρι ρεβιθιού σε παραδοσιακό πετρόµυλο, όπως σηµειώνει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισµού Νίκος Γούσιος.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα