Δικηγορικά γραφεία, σύμβουλοι επιχειρήσεων, ελεγκτικές εταιρείες, λογιστές, οικονομολόγοι και άλλοι συναφείς επαγγελματίες έχουν πλέον την δυνατότητα να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και να αναλάβουν σημαντικές υποθέσεις στο πλαίσιο του νέου νόμου για ρύθμιση οφειλών και 2η ευκαιρία – πτωχευση.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δουλειά καθώς, τα γραφεία αυτά αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την διαφύλαξη της περιουσίας του οφειλέτη καθώς και την υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων για την ολοκλήρωση της σύμβασης της συμφωνίας εξυγίανσης.
Η ρύθμιση οφειλών ή εξυγίανση ή ακόμα και η πτώχευση των υπερχρεωμένων δεν είναι πλέον υπόθεση ενός μόνο πιστοποιημένου φυσικού προσώπου. Με το νέο πλαίσιο ο ρόλος περνά και σε νομικά πρόσωπα, ήτοι δικηγορικές, ελεγκτικές ή συμβουλευτικές εταιρείες κλπ εφόσον απασχολούν τουλάχιστον ένα πιστοποιημένο πρόσωπο με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης. Δηλαδή τα εν λόγω γραφεία μπορούν να αναλάβουν την υπόθεση π.χ. μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης εφόσον προσλάβουν (ή ήδη απασχολούν) έναν ή περισσοτέρους πιστοποιημένους διαχειριστές αφερεγγυότητας.
Υπενθυμίζεται οτι οι διαχειριστές αφερεγγυότητας, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα, περνούν από εξετάσεις και είναι εγγεγραμμένοι σε ειδική λίστα. Πρόσφατα, ενεργοποιήθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (ofeiles.gov.gr), στην οποία μπορούν να υποβάλλουν αίτηση τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του διαχειριστή αφερεγγυότητας. Όσοι περνούν τις εξετάσεις και πιστοποιούνται:
Μπορούν επίσης να επιλέγονται από τράπεζες και διαχειριστές δανείων ώστε να δίνουν τη σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη τους προκειμένου να είναι σύννομη η συναίνεση του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σε πολυμερείς συμβάσεις αναδιάρθρωσης για ποσά οφειλών προς αυτούς άνω του 1,5 εκ. ευρώ κ.ά.
Κατά τη διαδικασία της εξυγίανσης αναλαμβάνουν την διαφύλαξη της περιουσίας του οφειλέτη καθώς και την υπογραφή των απαραίτητων εγγράφων για την ολοκλήρωση της σύμβασης της συμφωνίας εξυγίανσης.
Κατά τη διαδικασία της απαλλαγής οφειλών διορίζονται από το δικαστήριο και αναλαμβάνουν τη διαχείριση της περιουσίας του οφειλέτη και μεσολαβούν ανάμεσα στον οφειλέτη και στους πιστωτές ώστε να ολοκληρωθούν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ρευστοποίησης της.
Τη χορήγηση, ανανέωση και ανάκληση της άδειας στους Διαχειριστές Αφερεγγυότητας δίνει η Επιτροπή Διαχείρισης Αφερεγγυότητας η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Οι διαχειριστές αφερεγγυότητας ασκούν συγκεκριμένα καθήκοντα σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, στο πλαίσιο του Νόμου 4738/2020.