Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες τροφίμων, καθώς ο κλάδος που άλλοτε ήταν έναν από τους ισχυρότερους στα χρηματιστηριακά ταμπλό, σήμερα εκπροσωπείται από λίγες μόλις εισηγμένες εταιρείες, μετά και τις πρόσφατες σχετικά αποχωρήσεις της Καραμολέγκος και της Νίκας.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, τα κίνητρα για την εισαγωγή εταιρειών στη χρηματαγορά δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να πείσουν τους επιχειρηματίες ότι αξίζει να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία.
Η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ), κατέθεσε προτάσεις για την ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν κίνητρα εισαγωγής και παραμονής σε αυτό.
Προτείνει:
τη θέσπιση συντελεστή υπερέκπτωσης 150% ή 200% δαπανών που συνδέονται με τη συμμόρφωση με υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εισαγωγή και παραμονή μιας εταιρίας στο Χρηματιστήριο.
επίσης τη θέσπιση κινήτρων για αλλοδαπές εταιρίες που εγκαθίστανται στην Ελλάδα με σκοπό την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, ανά εργαζόμενο που απασχολούν στην Ελλάδα.
το μοντέλο του comply or explain, σύμφωνα με το οποίο οι ρυθμιστικές αρχές θέτουν έναν κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, από τον οποίο οι επιχειρήσεις έχουν το περιθώριο να αποκλίνουν, εφόσον παρέχουν επαρκείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους αποκλίνουν.
Παράλληλα η ΕΝΕΙΣΕΤ εισηγείται οριζόντιες παρεμβάσεις μείωσης του κόστους συμμόρφωσης για τις μικρομεσαίες εισηγμένες εταιρείες, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ ως Growth Market, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς εισηγμένων εταιρειών, αντί της διαγραφής, ενώ αντίστοιχα θα προβλέπεται η οικειοθελής μεταφορά στην ΕΝΑ χωρίς υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης, με σκοπό τη μείωση του διοικητικού βάρους των μικρομεσαίων εισηγμένων.
Στο ίδιο πλαίσιο, με καθιέρωση μετοχών πολλαπλών δικαιωμάτων ψήφου, ώστε να αποσυνδέεται η εισαγωγή και η ρευστότητα από την απώλεια ιδιοκτησίας, καθώς και η απλούστευση των υποχρεώσεων εταιρικής διακυβέρνησης για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης