18.5 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    Ένα νηστίσιμο γλύκισμα που το τρώμε ανεξαρτήτου εποχής

     

    Τα επίθετα που ταιριάζουν στο χαλβά του μπακάλη ή πιο σωστά τον χαλβά από ταχίνι είναι γλυκός, γευστικός, παραδοσιακός αλλά παράλληλα θρεπτικός και χορταστικός! Το βασικό συστατικό του είναι το ταχίνι, δηλαδή αλεσμένο σησάμι. Πρόκειται, λοιπόν, για τροφή που προέρχεται από έναν ξηρό καρπό και όχι από σιμιγδάλι ή άλλα άλευρα. Το σησάμι, και κατ’ επέκταση το ταχίνι και ο χαλβάς, περιέχει πλειάδα βιταμινών, μετάλλων, απαραίτητων λιπαρών οξέων αλλά και φυτοσυστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας μας.

    Παρατηρώντας τα τρόφιμα που επιλέγονται στην περίοδο της νηστείας αλλά και τις πιθανές διατροφικές ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, ο χαλβάς από ταχίνι είναι το τρόφιμο εκείνο που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα κενά που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

    Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα, αποτελεί πηγή των διακλαδισμένων αμινοξέων, λευκίνης, ισολευκίνης και βαλίνης, που είναι πολύ χρήσιμα για όσους γυμνάζονται συστηματικά και αποφασίζουν να ακολουθήσουν μία χορτοφαγική διατροφή, αποκλείοντας τα γαλακτοκομικά και το κρέας.

    Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το σησάμι και το ταχίνι, η κατανάλωση των οποίων έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας και πιο συγκεκριμένα, προσφέρει καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας.

    Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα κατανάλωσης. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη της θρεπτικής. Η μερίδα ορίζεται στα 40 γραμμάρια και αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, ποσό ενέργειας που μπορεί να προστεθεί σε κάθε υγιεινό διαιτολόγιο. Για άτομα με μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ο αριθμός των μερίδων ρυθμίζεται ανάλογα.

    Σε κάθε περίπτωση, ο χαλβάς είναι μία πολύ θρεπτική τροφή που όταν καταναλώνεται με μέτρο και σύμφωνα με τις ενεργειακές ανάγκες του καθενός, έχει θέση στο τραπέζι και στην καθημερινή μας διατροφή.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα