Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και τις προθέσεις της Τουρκίας να μετατρέψει το ναό, – ο οποίος λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του,ανήκει ήδη από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο σε τζαμί.
Για το ζήτημα αυτό θα κληθεί να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας το οποίο θα συνεδριάσει στις 2 Ιουλίου με τους Τούρκους να επιμένουν πως το ζήτημα αυτό είναι εσωτερική τους υπόθεση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σελίμ Κιράν, να γράφει στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η Αγία Σοφία «αποτελεί κληροδότημα του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ (του Μωάμεθ του Πορθητή). Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χρήση της είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας. Η Τουρκία συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση των 18 τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς μας».
Αντιδράσεις από την Εκκλησία
Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις προθέσεις της Τουρκίας να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζουν οι Κληρικοί της Κρήτης μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης.
«Ενώνουμε τη φωνή μας, με τις φωνές όλων των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο και όχι μόνο χριστιανών και κάνουμε την ευχή να μην προχωρήσει τελικά η Τουρκία και σε αυτή την απειλή της», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της, ενώ οι Κληρικοί εκφράζουν παράλληλα τη στήριξη τους προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με πρόσφατη δήλωσή του στην Washighton Post, εξέφρασε τη θλίψη του για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα. «Τι μπορώ να πω ως ένας χριστιανός ιερωμένος και Έλληνας Πατριάρχης στην Πόλη; Αντί μια κληρονομιά 1500 χρόνων να μας ενώνει, μας χωρίζει. Είμαι στεναχωρημένος και συγκλονισμένος» υπογράμμισε.
Σε ερώτημα πόσο θα αντέξουν ακόμη οι άδειες εκκλησίες στην Πόλη, ο Παναγιώτατος, ανέφερε «επιβιώσαμε για 17 αιώνες και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ για πάντα, είναι θέλημα Θεού».