Οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν εάν η χώρα τους θα γίνει η πρώτη στον κόσμο που θα απαγορεύσει τελείως τις ιατρικές δοκιμές σε ζώα, αφού η πρόταση από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων είχε αρκετή στήριξη προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα στην Ελβετία, η οποία έχει έναν τεράστιο φαρμακευτικό κλάδο.
Πάνω από 550.000 ζώα πέθαναν σε εργαστηριακές δοκιμές το 2020 στην Ελβετία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός περιλαμβάνει 400.000 ποντίκια και αρουραίους, σχεδόν 4.600 σκύλους, 1.500 γάτες και 1.600 άλογα. Πρωτεύοντα θηλαστικά, αγελάδες, χοίροι, ψάρια και πουλιά επίσης πέθαναν κατά τη διάρκεια δοκιμών καθώς και μετά από αυτές.
«Είναι σκληρό και περιττό να γίνονται δοκιμές σε ζώα και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αναπτύξουμε φάρμακα χωρίς αυτές», δήλωσε ο Ρενάτο Βέρντλι, γιατρός από τη βορειοαανατολική Ελβετία που ξεκίνησε την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο του ελβετικού συστήματος της άμεσης δημοκρατίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό.
Ωστόσο, η απαγόρευση δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί, προς ανακούφιση του φαρμακευτικού κλάδου, που έχει προειδοποιήσει ότι η κίνηση θα αναστείλει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θα αναγκάσει εταιρίες και ερευνητές να μεταφερθούν στο εξωτερικό.
«Δεν θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα ζώα για τους δικούς μας εγωιστικούς σκοπούς», δήλωσε ο Βέρντλι, προσθέτοντας ότι ερευνητικές μέθοδοι όπως τα βιομικροκυκλώματα (biochip) –μικρά τσιπ που φιλοξενούν πλήθος χημικών αντιδράσεων– οι προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή η μικροδοσολογία ανθρώπων είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα τεστ σε ζώα.