18 C
Athens
Wednesday, May 15, 2024
More

    ΕΛΣΤΑΤ: Στο +11,6% ο δείκτης τιμών της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τον Μάιο

    Στο 2,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει σύγκρισης του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του Μαΐου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αναφορικά, κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είχε ανέλθει στο 11,3%.

    Όσον αφορά στον Γενικό ΔΤΚ κατά τον Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2023, εκείνος παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους, ενώ ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,8%.

    Αναλυτικότερα, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,4% τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2023, προήλθε, μεταξύ άλλων, από την αύξηση κατά 1,8% του δείκτη της διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ρύζι, αλεύρι και άλλα δημητριακά, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, ψάρια (γενικά), αυγά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα και αναψυκτικά. Επιπλέον, προήλθε και από την αύξηση των τιμών στα οινοπνευματώδη ποτά.

    Η κατηγορία των γαλακτοκομικών και αυγών μεταξύ των μεγαλύτερων ετήσιων αυξήσεων ΔΤΚ

    Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,8% τον Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2022, προήλθε, μεταξύ άλλων, από την αύξηση του δείκτη στην ομάδα διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά κατά 11,6%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, καφέ – κακάο – τσάι και μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μεγαλύτερων ετήσιων αυξήσεων ΔΤΚ, ήταν και η κατηγορία των γαλακτοκομικών και αυγών με ποσοστό 18%.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα