9.9 C
Athens
Sunday, December 10, 2023
More

  Ελληνοτουρκικά: Η διαφύλαξη των ήρεμων νερών τους είναι αρκετή

  Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται από υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και την επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον διπλωματικό του σύμβουλο Τσαγατάι Κιλίτς.

  Τα όσα προέκυψαν ως δημόσιες τοποθετήσεις, ξεκινώντας από τη θετικά διατυπωμένη κοινή δήλωση, καθιστούν σαφές ότι στην παρούσα φάση το πάνω χέρι έχει η “μεθοδολογία” και όχι η “ουσία”. Επιβεβαιώθηκε δηλαδή ένας “οδικός χάρτης” ελληνοτουρκικών επαφών σε παράλληλους διαύλους και με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα.

  Έτσι, εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών (με την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από ελληνικής πλευράς), για τον “πολιτικό διάλογο”, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στην “καρδιά” των ελληνοτουρκικών τριβών και θα ενσωματώνει το οιονεί κεκτημένο των άτυπων διερευνητικών επαφών των προηγούμενων δύο δεκαετιών για το Αιγαίο.

  Επιπλέον, οι δύο ηγέτες έδωσαν τις ευλογίες τους για την προώθηση της “θετικής ατζέντας” σε θέματα “χαμηλής πολιτικής” (οικονομικής συνεργασία κ.ο.κ.), όπου την ευθύνη του φακέλου έχει από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

  Παράλληλα, τον Νοέμβριο προγραμματίζονται οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας, ενώ η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου θα έρθει στη Θεσσαλονίκη (πιθανότατα στις 7 Δεκεμβρίου) με την συνεδρίαση, έπειτα από κενό επτά ετών, του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας σε διακυβερνητικό επίπεδο.

  Ως κύριο ζητούμενο προς το παρόν την διαφύλαξη των “ήρεμων νερών” και μεταθέτουν για ένα μέλλον που δείχνει ακόμη να απέχει πολύ συνολικές διευθετήσεις, του τύπου μιας παραπομπής του θέματος των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

  Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο CNN. “Όπως γνωρίζετε”, τόνισε, “έχουμε μακροχρόνιες διαφορές με την Τουρκία, αλλά θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές χρησιμοποιώντας το μόνο πλαίσιο κανόνων που έχουμε στη διάθεσή μας: το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας. Πέραν αυτού, επιδιώκουμε να συνεργαστούμε σε διάφορα άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, παραδείγματος χάρη στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτές είναι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια σημαντική διαφορά με την Τουρκία, και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα να επιλυθεί, διαφορετικά θα είχε επιλυθεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ούτε σημαίνει ότι χρειάζεται να φτάσουμε σε ένα επίπεδο επιθετικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας που ουσιαστικά ωθεί τις δύο χώρες μας στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης. Επομένως, ακόμη και αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε εδαφικά ζητήματα, μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς”.

  Επιπλέον, έρχεται και πάλι να παρεμβληθεί η ιστορική πραγματικότητα της άρρηκτης διασύνδεσης των ελληνοτουρκικών με το Κυπριακό, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε την παραμονή της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών να διακηρύξει εμπρηστικά την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί ως το δεδομένο που δεν μπορεί να παραβλέψει καμία απόπειρα επίλυσης.

  Η προβολή της συνάντησης στη Νέα Υόρκη από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υπήρξε θετική και εκτεταμένη (σε αντίθεση με την αφ’ υψηλού επικοινωνιακή υποβάθμιση των ελληνοτουρκικών κατά το πρόσφατο παρελθόν). Στοιχείο, το οποίο παραπέμπει στη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στην καλλιέργεια ενός κλίματος εκτόνωσης με την Αθήνα, όχι τόσο για λόγους διμερών ισορροπιών, όσο αναστήλωσης της εικόνας της γείτονος προς τρίτους. Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν “καταβάλλει προσπάθειες” και “επιδεικνύει καλή θέληση” ελπίζεται ότι θα μετρήσει πέραν του Ατλαντικού και όχι μόνο εκεί. Άλλωστε, το “Σπίτι της Τουρκίας” ήταν ο χώρος όπου ο Ερντογάν δέχθηκε εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ισραηλινό, σε μία συγκυρία κατά την οποία ο Βενιαμίν Νετανιάχου επενδύει τα μέγιστα στην εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία και υποστηρικτικά την Τουρκία του Ερντογάν.

  Οι διευκρινήσεις Γεραπετρίτη

  Σε αναγκαία διόρθωση, μετά το διχοτομικό μανιφέστο Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση, προχώρησε, μιλώντας προς ομογενείς, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. “Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας” τόνισε. “Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι (με την κυπριακή κυβέρνηση) όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εμμένουμε πλήρως στην ιδέα ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική ομοσπονδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών”.

  Επιπλέον ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, για την εκπόνηση του “οδικού χάρτη” ήταν πολύ σαφής σε ό,τι αφορά την εμβέλεια του επιχειρούμενου διαλόγου. Όπως εξήγησε, βάση του διαλόγου μπορεί να αποτελέσει μόνο ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων του Δικαίου της Θάλασσας και των συνθηκών που θεσπίζουν την κυριαρχία των κρατών, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα. Ξεκαθάρισε έτσι ότι η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία περιορίζεται στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και όλα τα θέματα εθνικής κυριαρχίας αποκλείονται από οποιονδήποτε διάλογο.

   

   

   

  Πηγή:Κώστας Ράπτης capital

  Τελευταία Άρθρα

  spot_img

  Σχετικά Άρθρα