23.5 C
Athens
Wednesday, May 29, 2024
More

    Ελληνικό Ορφανοτροφείο στην Πρίγκηπο: Η προσπάθεια διάσωσης του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού

    Η μέριμνα και το ενδιαφέρον που δείχνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για τη διατήρηση και ενίσχυση της Ελληνικής ομογένειας τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και στα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες.

    Αφορμή στάθηκε τόσο η εκδήλωση στο Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό 57 χρόνια μετά με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Η αποκατάσταση και διάσωση του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, του μεγαλύτερου ξύλινου κτιρίου στην Ευρώπη, βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο την περασμένη Παρασκευή και στην οποία παρέστη και μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

    Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, επεσήμανε το συνεχές ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αναστήλωση και αποκατάσταση του Ορφανοτροφείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για τη διάσωση αυτού του ιστορικού κτιρίου της ρωμηοσύνης, αλλά και της Πόλης.

    Το κτίριο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου αποτέλεσε δωρεά της Ελένης Ζαρίφη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1902. Από τον επόμενο χρόνο και έως το 1964 λειτούργησε ως ορφανοτροφείο και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε συνολικά 5.744 παιδιά. Στους πέντε ορόφους του κτηρίου υπάρχουν 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλοι χώροι, ενώ θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κατασκευάσματα στην Ευρώπη.

    Το Ορφανοτροφείο έκλεισε από τις τουρκικές αρχές το 1964, με την επίκληση λόγων ασφαλείας, ενώ το 1997 πέρασε στην ιδιοκτησία του τουρκικού δημοσίου. Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από το 2010 το κτίριο επανήλθε στην ιδιοκτησία του. Στόχος, πλέον, είναι να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες φθορές που έχει υποστεί το κτήριο και να διασωθεί το “μνημειώδες αρχιτεκτονικόν αριστούργημα”, όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα