Ο Στέλιος Πρεζεράκος, δάσκαλος στην Ιαπωνία, περιγράφει το τελείως διαφορετικό ιαπωνικό σχολείο.
Φανταστείτε ένα σχολείο όπου οι μαθητές δεν εξετάζονται σε κανένα μάθημα μέχρι τα 10 τους χρόνια. Δεν στοχεύουν στην ακαδημαϊκή επιτυχία αλλά στην Παιδεία. Ετοιμάζουν μόνοι τα γεύματα τους, οι μεγαλύτεροι σερβίρουν τους μικρότερους και χωρισμένοι σε ομάδες, καθαρίζουν τάξεις, κυλικείο, εστιατόριο, μέχρι και τουαλέτες ώστε να εμπεδώσουν το αίσθημα της ισότητας, της ευθύνης και του σεβασμού στο περιβάλλον τους. Ένα σχολείο, όπου ο διευθυντής τους υποδέχεται καθημερινά, βρέξει- χιονίσει, στην εξώπορτα και με ένα τεράστιο χαμόγελο τους προτρέπει να βάλουν τα δυνατά τους και τους εύχεται καλή μέρα.
Αυτό είναι ένα τυπικό σχολείο στην Ιαπωνία στο οποίο εργάζεται τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας εκπαιδευτικός, Στέλιος Πρεζεράκος. Η προσαρμογή στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, σε ένα τόπο τόσο ξένο και διαφορετικό περιβάλλον, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
«Οι μαθητές αρχίζουν να μαζεύονται κατά τις 8 το πρωί. Ο διευθυντής τους περιμένει στην πόρτα για να τους καλωσορίσει. Αφού βγάλουν τα παπούτσια τους και φορέσουν παντόφλες (στην Ιαπωνία δεν επιτρέπονται τα παπούτσια σε εσωτερικούς χώρους, είτε αυτοί είναι σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία ή ταβέρνες) μπαίνουν στην τάξη. Από τις 8:30 μέχρι και τις 8.45 ο υπεύθυνος καθηγητής κουβεντιάζει μαζί τους πώς πέρασαν την προηγούμενη ημέρα και το τι θα μάθουν τη σημερινή. Και κάπως έτσι ξεκινά η πρώτη ώρα», σχολιάζει.
Το διάλειμμα για σνακ είναι στις 10:15 και κρατάει είκοσι λεπτά. Το μεσημεριανό γεύμα (που είναι σχεδιασμένο από ειδικό διαιτολόγο) έρχεται στις 12 και παραδοσιακά, οι μεγαλύτεροι σερβίρουν τους μικρότερους. Στις 13:10 ξεκινά το απογευματινό μάθημα το οποίο κρατά έως τις 15:40. Όταν τελειώσει η τελευταία ώρα, οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες και θα αρχίσουν το καθάρισμα του σχολείου: τάξεις, κυλικείο, εστιατόριο, μέχρι και τουαλέτες.