Οι επισκέψεις των τουριστών στη χώρα μας είναι πάρα πολλές και αναμένεται να αυξηθούν παραπάνω μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ειδικά στις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο εκτός από τους χιλιάδες τουρίστες που θα έρθουν για να απολαύσουν τις ελληνικές θάλασσες και τον ελληνικό ήλιο υπάρχουν κι άλλα… βλέμματα που στρέφονται προς την Ελλάδα. Και αυτοί είναι οι ξένοι επενδυτές με βαθιές τσέπες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη χρεοκοπία της πριν από μια δεκαετία.
Μέσα στο 2023 οι επενδύσεις από ξένα κεφάλαια σε μετοχές και ομόλογα στο ΧΑΑ έχουν αυξηθεί περίπου 14%, με αποτέλεσμα την ανάδειξή του στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως με εντυπωσιακά κέρδη άνω του 40%. Παράλληλα, η Ελλάδα ξεχωρίζει και στον τομέα των ομολόγων της ευρωζώνης, αποτελώντας την αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί κατά περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα μέσα στην χρονιά.
Επίσης, φέτος οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων στην Αθήνα μειώθηκαν κάτω από 4%, έχοντας αυξηθεί πάνω από 40% το 2012. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας, και αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που θέλει όσο τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, κυρίως λόγω του τουρισμού με τις προοπτικές για την Ελλάδα να είναι αισιόδοξες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης υποσχέθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των νοικοκυριών αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ τον μήνα, από τα 780 ευρώ, κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας του Κοινοβουλίου. Το 2010, ο ελάχιστος μισθός ήταν 740 ευρώ.
Η ανεργία στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε περίπου 10%, παρότι είναι υψηλή σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε φτάσει στο 28%.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις για την Ελλάδα. Οι ξένοι επενδυτές έχουν επενδύσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος με το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο κατά 77% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου. Οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό και την οικονομική πολιτική του και περιμένουν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πολύ σύντομα. Αυτό θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες για τη χώρα.
Μόλις ωστόσο αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να επανενταχθούν οι ελληνικές μετοχές στους δείκτες αναφοράς των αναπτυγμένων αγορών, όπως οι FTSE Russell, MSCI και S&P Dow Jones Indices. Αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος με ιδανική εκτίμηση υλοποίησης το επόμενο έτος ή το 2025.
Ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Νικόλαος Πορφύρης, έχει ήδη συναντηθεί με επενδυτές και αναλυτές δεικτών για να καθορίσει τα απαραίτητα βήματα για την παραπάνω αναβάθμιση. Τον Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιήσουν μια συνάντηση για τους επενδυτές στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Morgan Stanley. Προσπαθούμε να αυξήσουμε την πρόσβαση στην αγορά και να την κάνουμε ευκολότερη και φθηνότερη”, λέει ο Πορφύρης. “Υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό είναι ευδιάκριτο”.
Τέλος, οι επενδυτές στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια μικρή αγορά με λίγες συναλλαγές, που μπορεί να προκαλέσει αστάθεια και να κάνει δύσκολο το να βρουν καλές τιμές κατά την αγορά ή την πώληση. Παρόλα αυτά, οι αρχικές δημόσιες προσφορές, οι πωλήσεις κρατικών συμμετοχών σε τράπεζες και η πιθανότητα νέων εισαγωγών για ελληνικές εταιρείες αποτελούν πολύ σημαντικές εξελίξεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς.
Επιπρόσθετα, οι διαχειριστές κεφαλαίων δηλώνουν ότι η Ελλάδα αποβάλλει την εικόνα μιας αγοράς που κυριαρχείται από hedge funds και τολμηρούς «μικρούς παίκτες». “Όλο και περισσότεροι επενδυτές που δεν είχαν επενδύσει στην Ελλάδα ρωτούν τώρα γι’ αυτήν”, λέει ο Γεώργιος Λεοντάρης, επικεφαλής επενδύσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην HSBC Private Bank Suisse. “Τα ζητήματα ρευστότητας θα μείνουν πίσω, καθώς περισσότεροι επενδυτές αρχίζουν να εξετάζουν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων”.