Σημεία από τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τις δράσεις του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen
- Ένα όραμα πολλών ετών, λοιπόν, πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και τώρα αποτελεί πραγματικότητα. Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Μία πρωτοβουλία την οποία, όπως γνωρίζετε, στήριξα εξαρχής μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες.
- Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.
- Δεν είναι τυχαίο που -εξ όσων γνωρίζουμε- το εθνικό μας σχέδιο συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες. Γιατί θεμελιώνεται πάνω στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών αλλά και πάνω σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι.
- Προτάσσεται, δηλαδή, ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε συνέχεια πολιτικών που ήδη εξελίσσονται, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η δυναμική στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
- Το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Γι’ αυτό και εδώ σήμερα θα αρκεστώ στην αναφορά μερικών μόνο πλευρών που δείχνουν, ωστόσο, τις κατευθύνσεις του, όπως:
- Η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.
- Ο τόσο απαραίτητος -όπως απέδειξε και ο Covid- εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων μας.
- Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση.
- Και, βέβαια, τα μεγάλα οδικά έργα αλλά και οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.
- Θα τονίσω, επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί:
- Είναι πραγματικά «Εθνικό». Καθώς εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες.
- Ταυτόχρονα, συγκροτεί και ένα πλήρες «Σχέδιο». Αφού οι πρωτοβουλίες του είναι καλά μελετημένες και εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα.
- Ανταποκρίνεται και στον συμβολισμό «Ελλάδα 2.0». Γιατί είναι, πράγματι, η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας.