Δικαιώνοντας όσους το αποκαλούν «πράσινο χρυσό» η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 70%, ξεπερνώντας ακόμη και τα 17 ευρώ ανά λίτρο, εξοντώνοντας τα νοικοκυριά και βάζοντας σε μεγάλη πρόκληση τη Μεσογειακή Διατροφή.
Όμως το ελαιόλαδο απασχολούσε πάντα την τσέπη μας, αφού η ετήσια παραγωγή καθόριζε την ποσότητα του θρεπτικού συστατικού που θα περιέχει η σαλάτα μας.
Στο χαρακτηριστικό άρθρο από την Εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», με ημερομηνία ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1963, η τιμή του ελαιολάδου φτάνει τις 28 δραχμές, και η ανατίμηση αυτή για τους «οικονομικούς κύκλους» της εποχής, δεν θεωρείται δικαιολογημένη!
Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, η υψηλή τιμή οφείλεται στην περιορισμένη παραγωγή που συνδυάζεται με τη ζωηρή ζήτηση… Ωστόσο, ο συντάκτης αφήνει και τα υπονοούμενα του περί «ύποπτης» αύξησης αφού τα αποθέματα της εποχής χαρακτηρίζονται παραπάνω από επαρκή!