«Κύριε, στείλε μας νερό!» Η έκκληση για θεϊκή υποστήριξη που εξέφρασε ο Επίσκοπος Σεμπάστιαν Τσίκο δεν έχει εισακουστεί μέχρι στιγμής. Ο κληρικός στην πόλη Χαέν έκανε το κάλεσμα πρόσφατα ενώ οδηγούσε μια πομπή της Καθολικής Εκκλησίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας της νότιας Ισπανίας.
Πολλοί ελαιοπαραγωγοί από την περιοχή προσευχήθηκαν μαζί του για να τελειώσει η μακρά ξηρασία . Ο ήλιος έκαιγε ανελέητα τους πιστούς που οι ελαιώνες τους δεν έχουν δει ούτε σταγόνα βροχής για αρκετούς μήνες.
Αν το θαύμα για το οποίο προσεύχονταν οι ντόπιοι δεν γινόταν σύντομα, θα έμεναν να αντιμετωπίζουν τεράστιες αποτυχίες των καλλιεργειών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και η καταστροφή δεν θα γίνει αισθητή μόνο από τους ελαιοπαραγωγούς.
Οι Ισπανοί ειδικοί φοβούνται ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών του ελαιολάδου θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.
Στην εκκλησιαστική λειτουργία που προηγήθηκε της πομπής του επισκόπου Τσίκο, προειδοποίησε ότι «χωρίς νερό, δεν υπάρχουν ελιές», που σημαίνει δυσκολία για ολόκληρη την επαρχία που εξαρτάται από τον καρπό. Η επαρχία Jaen είναι μια από τις σημαντικότερες ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές του κόσμου, που παράγει ελαιόλαδο σε πολλά μέρη της Ευρώπης.
Η δίψα των ντόπιων, των τουριστών και των δέντρων
Όμως οι μετεωρολόγοι δεν έχουν καλά νέα για τους αγρότες τον τελευταίο καιρό. Η λειψυδρία της Ισπανίας θα διαρκέσει, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους ελαιοκαλλιεργητές και σε άλλες γεωργικές επιχειρήσεις. Λίγες μέρες ή ίσως εβδομάδες βροχόπτωσης είναι απίθανο μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, όπως προέβλεψε η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας Aemet μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Και οι ερευνητές για το κλίμα προειδοποιούν ήδη ότι η νότια χώρα της ΕΕ θα πρέπει να ζήσει με υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερες βροχοπτώσεις μακροπρόθεσμα.
Μια γραφική υπενθύμιση του δράματος που εκτυλίσσεται στην Ισπανία είναι η κατάσταση στις δεξαμενές γλυκού νερού στην ενδοχώρα, οι οποίες είναι γεμάτες μόνο κατά 25%, και δεν είναι καν το τέλος της άνοιξης. Αυτό δεν είναι καν αρκετό για να εφοδιάσει τον πληθυσμό της Ισπανίας και την κρίσιμη τουριστική βιομηχανία της με πόσιμο νερό, πόσο μάλλον τους αγρότες της.
Η εθνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι το νερό που χρειάζονται οι ελαιοκαλλιεργητές για να σώσουν τα ελαιόδεντρά τους να είναι ακόμη και με μερίδα . Παίρνουν μόνο το ένα τέταρτο της κανονικής ποσότητας.
Ακόμη και τα ανθεκτικά στη θερμότητα ελαιόδεντρα κινδυνεύουν
Ο ελαιοπαραγωγός Juan Luis Avila περιγράφει την κατάσταση στην επαρχία Jaen ως «καταστροφική». Πρόσφατα κύματα καύσωνα, με θερμοκρασίες αιχμής κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου (104 βαθμούς Φαρενάιτ), έχουν κυριολεκτικά κάψει τα λευκά άνθη πολλών ελαιόδεντρων.
«Φέτος δεν είναι μόνο η σοδειά που κινδυνεύει, αλλά το μέλλον των ελαιοφυτειών», είπε στη DW, εκφράζοντας τον φόβο ότι «μπορεί να χαθεί μεγάλο μέρος της σοδειάς» μέχρι την έναρξη της συγκομιδής τον Νοέμβριο. «Ποτέ δεν ήταν τόσο άσχημα», λέει.
Η Avila, η οποία είναι επίσης εκπρόσωπος του κλάδου ελαιοκαλλιεργητών στην ισπανική ένωση αγροτών COAG, εξηγεί ότι μια ελιά «μπορεί να ανεχθεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μόνο εάν έχει αρκετό νερό». Αλλά αν δεν υπάρχει αρκετός, προσθέτει, δεν έχει τη δύναμη να παράγει υγιείς καρπούς.
Οι ελαιοκαλλιεργητές λένε ότι η περσινή καλλιεργητική περίοδος ήταν ήδη κακή , με τα κύματα καύσωνα και την έλλειψη βροχοπτώσεων να βλάπτουν τη συγκομιδή του 2022, καθώς η Ισπανία βίωνε τη θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν τα μετεωρολογικά ρεκόρ. «Συγκομίζω 70% λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Avila, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι μπορεί να δει ακόμη μικρότερες αποδόσεις φέτος.
Άλλες χώρες υποφέρουν επίσης από ξηρασία
Την περίοδο συγκομιδής 2022/23, η Ισπανία παρήγαγε 680.000 τόνους λιγότερο ελαιόλαδο σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Συγκριτικά, παρήγαγε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια τόνους τη σεζόν 2021/2022. Η φετινή σεζόν, που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2024, επιφυλάσσει ακόμη πιο ζοφερές προβλέψεις και βαρύτερες απώλειες.
Αλλά δεν είναι μόνο η Ισπανία που έχει πληγεί από αυτό που ορισμένοι αποκαλούν ήδη ξηρασία του αιώνα, που αναμένεται να προκαλέσει ζημιές δισεκατομμυρίων. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τους ελαιοπαραγωγούς στην Πορτογαλία και την Ιταλία, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη αναμένεται να αισθανθούν τον αντίκτυπο της κρίσης του νερού με τη μορφή υψηλότερων τιμών.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, οι ελαιοπαραγωγοί της Ευρώπης παρήγαγαν λίγο λιγότερο από 2,3 εκατομμύρια τόνους λαδιού το 2021/2022. Το 2022/2023, ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους. Η πτώση θα ήταν χειρότερη αν δεν υπήρχε η Ελλάδα, όπου η λειψυδρία ήταν μέχρι στιγμής λιγότερο αισθητή, δίνοντας στους αγρότες εκεί την ευκαιρία να ενισχύσουν την παραγωγή τους.
Η έλλειψη νερού αυξάνει τις τιμές των τροφίμων
Καθώς οι φυτείες ελιάς στεγνώνουν, οι τιμές του χρυσοπράσινου βρώσιμου ελαίου εκτινάσσονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ: Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, το ελαιόλαδο στην Ευρώπη κοστίζει τώρα κατά μέσο όρο 50% περισσότερο από ό,τι πριν από δώδεκα μήνες. Το λάδι, που είναι απαραίτητο συστατικό της δημοφιλούς μεσογειακής διατροφής, απειλεί να γίνει τρόφιμο πολυτελείας .
Η μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα της Ισπανίας El Pais προειδοποίησε ότι η αύξηση των τιμών του ελαιολάδου θα δείξει πώς «η ξηρασία οδηγεί σε αύξηση των τιμών των τροφίμων γενικά».