19.8 C
Athens
Monday, May 13, 2024
More

    Έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO)-Ποιος τομέας ευθύνεται για το 12% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου

    Η έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τονίζει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα έχουμε τρομερές επιπτώσεις στο κλίμα.

    Το λυπηρό είναι ότι το 12% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και συγκεκριμένα στην κτηνοτροφία.

    Μια μείωση στην κατανάλωση κρέατος ίσως να βοηθήσει αλλά θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα.

    Το 2015 ως έτος αναφοράς,  παράχθηκαν 810 εκατ. τόνοι γάλακτος, 78 εκατ. τόνοι αυγών και 330 εκατ. τόνοι κρέατος, σύμφωνα με την έκθεση.

    Επίσης η παραγωγή των ζωοτροφών που καταναλώνουν τα ζώα μέχρι αυτά να φτάσουν το κατάστημα προκάλεσε την έκλυση 6,2 γιγατόνων ισοδύναμων διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

    Τα βοοειδή ευθύνονται για τις περισσότερες εκλύσεις (62%), ενώ ακολουθούν τα γουρούνια (14%), τα πουλερικά (9%), τα βουβάλια (8%) και τέλος τα αρνιά και τα κατσίκια (7%).

    Σε ό,τι αφορά τα παράγωγα των ζώων, το κρέας είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου (67%), μπροστά από το γάλα (30%) και τα αυγά (3%).

    Οι εκπομπές που συνδέονται άμεσα με την εκτροφή των ζώων αποτελούν το 60% του συνόλου.

    Αλλά μεταξύ της αύξησης του πληθυσμού της Γης και της μέσης ζήτησης σε κρέας ανά κάτοικο, η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών αναμένεται να ενισχυθεί κατά 21% από το 2020 ως το 2050, εκτιμά η οργάνωση.

     

     

     

     

     

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα