24.2 C
Athens
Tuesday, April 16, 2024
More

    Έκθεση κόλαφος για την Ελλάδα από State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το έτος 2022-Υποκλοπές λίστες και ΜΜΕ

    Το State Department στην ετήσια έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έρχεται μετά από αυτήν του Συμβουλίου της Ευρώπης  με πολύ αρνητικούς χαρακτηρισμούς  για την Κυβερνητική  διαχείριση στη χώρας μας.

    Η έκθεση αναλύει και επιχειρηματολογεί καθώς αναφέρεται, εκτός των άλλων, στο σκάνδαλο υποκλοπών και στη λίστα Πέτσα.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ως παράδειγμα νόμος του 2021, ο οποίος προβλέπει μία μοναδική εξαίρεση από το δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται όταν η κυβέρνηση παραβιάζει τις επικοινωνίες τους, τον λόγο «εθνικής ασφάλειας». Παράλληλα, στο κείμενο υπάρχουν αναφορές των ΜΜΕ για τη χρήση παράνομου λογισμικού από την κυβέρνηση με σκοπό να παρακολουθεί τις επικοινωνίες ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και δημοσιογράφων.

    Στις 5 Αυγούστου ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις του επικεφαλής του επιτελείου του (σ.σ του Γρηγόρη Δημητριάδη) και του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στις 19 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί οποιαδήποτε παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών από την κυβέρνηση να προεγκρίνεται τόσο από εισαγγελέα όσο και από εισαγγελέα εφετών. Στις 9 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για χρήση, πώληση ή διανομή spyware».

    Εκτός της έκθεσης του State Department δεν έμεινε ούτε στο σκάνδαλο της λίστας Πέτσα και για τις αδιαφανής κρατικές επιδοτήσεις στα ΜΜΕ.

    Όπως γράφει, το Govwatch, η διερευνητική αποστολή του MFRR στην Ελλάδα και το Media Pluralism Monitor, κατήγγειλαν όλοι την έλλειψη διαφάνειας στη διανομή των κρατικών επιδοτήσεων στα μέσα ενημέρωσης κατά την περίοδο της εκστρατείας ενημέρωσης για τον COVID-19 (λίστα Πέτσα).

    Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και για σημαντικά ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, με την αστυνομική βία.

    Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνονται αναφορές για σκληρή, απάνθρωπη, ή ταπεινωτική μεταχείριση, ή τιμωρία κρατουμένων σε φυλακές, καθώς και μεταναστών και αιτούντων ασύλου από τις Αρχές επιβολής του νόμου. Περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση και τα Μέσα Ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ή της απειλής επιβολής της ποινικής νομοθεσίας περί συκοφαντίας και δυσφήμησης.

    Επίσης, στο κείμενο της έκθεσης υπάρχουν αναφορές για αντισημιτικές τοποθετήσεις σε μερίδα ακραίων, όπως χαρακτηρίζονται, ΜΜΕ και ιστοσελίδων.

    Στο κομμάτι που αφορά την αστυνομική βία σημειώνεται ότι: «ο Συνήγορος του Πολίτη, μέσω του Εθνικού Προληπτικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαίρετων Περιστατικών, έλαβε 288 καταγγελίες το 2021, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν την αστυνομία και σχετίζονταν με την προσβολή της ανθρώπινης ακεραιότητας, της υγείας ή της προσωπικής ελευθερίας. Περισσότερες από τις μισές καταγγελίες ανέφεραν καταχρηστική συμπεριφορά που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συλλήψεων, κρατήσεων και άλλων αστυνομικών επιχειρήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα της αστυνομικής κακοποίησης ήταν ανήλικοι, νέοι, αλλοδαποί, μετανάστες ή αιτούντες άσυλο. 

    Η έκθεση σημείωσε επίσης «υπέρμετρη χρήση της ασφάλειας», όπως η συνεχής παρακολούθηση όλων των ενοίκων με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης».

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα