Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσιγκτον αποφάσισε, ότι ένα μέτρο υγείας της εποχής της πανδημίας που περιόριζε τη μετανάστευση στα νότια σύνορα θα παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν, καθυστερώντας την πιθανότητα τεράστιας αύξησης των παράνομων διελεύσεων.
Σε μια σύντομη, ανυπόγραφη διαταγή, οι δικαστές σταμάτησαν την απόφαση ενός πρωτοβάθμιου δικαστή που θα είχε άρει το μέτρο, γνωστό ως Άρθρο 42 , που επέτρεπε ακόμη και σε μετανάστες που διαφορετικά θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για άσυλο να απελαθούν γρήγορα στα σύνορα.
Το δικαστήριο είπε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα για την υπόθεση στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και ότι η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να εκδώσει την απόφασή του. Οι δικαστές είπαν ότι θα εξετάσουν μόνο το ερώτημα εάν οι 19 πολιτείες που ηγούνται κυρίως οι Ρεπουμπλικάνοι που είχαν ζητήσει την παραμονή θα μπορούσαν να συνεχίσουν την αμφισβήτησή τους στο μέτρο.
Οι δικαστές Sonia Sotomayor, Elena Kagan, Neil M. Gorsuch και Ketanji Brown Jackson διαφώνησαν.
Ο δικαστής Gorsuch, μαζί με τον δικαστή Τζάκσον, είπε ότι το νομικό ερώτημα που συμφώνησε να απαντήσει το δικαστήριο, σχετικά με την παρέμβαση των πολιτειών, «δεν έχει ιδιαίτερη σημασία από μόνο του και κανονικά δεν θα δικαιολογούσε ταχεία επανεξέταση».
Με την έκδοση αναστολής ενώ εξέταζε αυτό το ερώτημα, πρόσθεσε, το δικαστήριο έλαβε ουσιαστικά μια εσφαλμένη θέση, τουλάχιστον προσωρινά, για το ευρύτερο ζήτημα της υπόθεσης: εάν η πανδημία του κορωνοϊού δικαιολογεί την πολιτική μετανάστευσης.
«Η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση δεν είναι κρίση Covid», έγραψε ο δικαστής Gorsuch. «Και τα δικαστήρια δεν θα πρέπει να ασχολούνται με τη διαιώνιση διοικητικών διαταγμάτων που έχουν σχεδιαστεί για μία μόνο έκτακτη ανάγκη επειδή οι αιρετοί αξιωματούχοι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν μια διαφορετική έκτακτη ανάγκη. Είμαστε ένα δικαστήριο, όχι πολιτικοί της έσχατης ανάγκης».
Οι δικαστές Sotomayor και Kagan δεν συμμετείχαν στη διαφωνία του δικαστή Gorsuch και δεν αιτιολόγησαν την ψήφο τους κατά της χορήγησης της παραμονής.
Η εντολή του δικαστηρίου ήταν μια προσωρινή νίκη για τις 19 πολιτείες που προσπάθησαν να διατηρήσουν τον Τίτλο 42 σε ισχύ, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητος για να αποτραπεί η αύξηση των συνοριακών διελεύσεων. «Η αποτυχία χορήγησης παραμονής θα προκαλέσει μια κρίση άνευ προηγουμένου στα σύνορα», έγραψαν οι δικηγόροι των πολιτειών, προσθέτοντας ότι «οι καθημερινές παράνομες διελεύσεις μπορεί να υπερδιπλασιαστούν».
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα προετοιμαστεί για την αναθεώρησή της. «Ταυτόχρονα, προχωράμε τις προετοιμασίες μας για τη διαχείριση των συνόρων με ασφαλή, τακτικό και ανθρώπινο τρόπο, όταν τελικά ο Τίτλος 42 άρει και θα συνεχίσει να επεκτείνει τις νόμιμες οδούς για τη μετανάστευση», δήλωσε η Karine Jean-Pierre, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. «Ο τίτλος 42 είναι μέτρο δημόσιας υγείας, όχι μέτρο επιβολής της μετανάστευσης και δεν πρέπει να παρατείνεται επ’ αόριστον».
«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι για τους απελπισμένους αιτούντες άσυλο που θα συνεχίσουν να τους στερείται ακόμη και η ευκαιρία να δείξουν ότι κινδυνεύουν», δήλωσε ο Λι Γκέλερντ, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία εκπροσωπεί τους μετανάστες που αμφισβητούν το μέτρο.