Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για το έκτακτο επίδομα που αφορά σε 100.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις, για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους.
Ανάμεσα σε αυτούς, όπως μετέδωσε το MEGA, 10.800 καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη σχετικά με τουρισμό, αθλητισμό, μεταφορές, καταστήματα ΟΠΑΠ, παιδότοπους και γυμναστήρια, τα οποία ήταν κλειστά με κρατική εντολή και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με click away.
Εκτός επιδόματος μένει ο τομέας της εστίασης, καθώς για τον συγκεκριμένο κλάδο έχει προβλεφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.
Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για να λάβει κάποια επιχείρηση το έκτακτο επίδομα είναι να παρέμειναν κλειστοί τον Απρίλιο, ενώ δεν υπάρχει κριτήριο τζίρου. Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και μη επιστρεπτέο.
Το ύψος του επιδόματος είναι 1000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για 21 έως 50 εργαζόμενους.
Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές έως 15 ημέρες τον Απρίλη, θα πάρουν το 50% του επιδόματος.