Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει για πρώτη φορά στην επιβολή ποινών σε τράπεζες για την παρατεταμένη αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
Τέσσερις τράπεζες αντιμετωπίζουν κυρώσεις, καθώς δεν τήρησαν τις προθεσμίες που έχει θέσει η ΕΚΤ για την αξιολόγηση της έκθεσής τους στους κλιματικούς κινδύνους, σύμφωνα με πηγές. Τα ποσά δεν είναι ακόμη οριστικά και μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικά, εξήγησαν οι πηγές οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει άμεσα περισσότερες από 100 τράπεζες, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η επιβολή προστίμων εξακολουθεί να σηματοδοτεί ένα ασυνήθιστα αυστηρό βήμα στο να υποχρεώσει τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τις απόψεις της ΕΚΤ σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κλιματικών κινδύνων. Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από χρόνια πίεσης, με τον πρώην επικεφαλής της εποπτείας των τραπεζών, Αντρέα Ενρία, να δηλώνει το Σεπτέμβριο ότι η ΕΚΤ θα καταφύγει σε τέτοιες κυρώσεις ως εναλλακτική λύση σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Τα πρόστιμα αυξάνονται καθημερινά και μπορούν να ανέλθουν έως και στο 5% των ημερήσιων μέσων εσόδων μιάς τράπεζας. Για παράδειγμα, για μια τράπεζα με ετήσια έσοδα 10 δισ. ευρώ, αυτό θα συνιστούσε ημερήσιες κυρώσεις έως και 1,4 εκατ. ευρώ στο πιο ακραίο σενάριο, αν και τα πραγματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν μπορεί να είναι πολύ μικρότερα.
Οι τράπεζες που επιλέγονται για κυρώσεις επιβαρύνονται τώρα καθημερινά με πρόστιμα για όσο διάστημα συνεχίζονται οι ελλείψεις, ανέφεραν οι πηγές. Μπορούν επίσης να ληφθούν υπόψη ελαφρυντικοί παράγοντες, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένα πρόστιμα θα μπορούσαν να μειωθούν ή ακόμα και να ακυρωθούν.
Η ΕΚΤ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι δανειστές δεν κάνουν αρκετά για να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων ή τον κίνδυνο ότι οι πελάτες με μεγάλα αποτυπώματα άνθρακα μπορεί να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Η εποπτική αρχή γνωστοποίησε ότι αρχικά απείλησε 18 τράπεζες με κυρώσεις, υπονοώντας ότι η πίεση της ΕΚΤ οδηγεί σε αποτελέσματα για τις περισσότερες εταιρείες.
Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν από τις τράπεζες να αξιολογούν εάν είναι εκτεθειμένες – ή θα εκτεθούν – σε σημαντικούς κινδύνους και ότι το αντικατοπτρίζουν αυτό στα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι οι τράπεζες πρέπει συνήθως να κατανοούν όλους τους σχετικούς παράγοντες για το κλίμα και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και πώς αυτοί επηρεάζονται, δεδομένης της έκθεσής τους.
Η αυστηρότητα με την οποία η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να διαχειριστούν τον κλιματικό τους κίνδυνο έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγιση της Fed με τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ να λέει ότι η Fed έχει «περιορισμένες, αλλά σημαντικές, ευθύνες όσον αφορά τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα». Οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει ότι το σχίσμα στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους μπορεί να τις οδηγήσει σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των αμερικανικών.
Ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έχει δείξει μικρή διάθεση να επιβραδύνει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για το κλίμα. Πρόσφατα δήλωσε ότι «η αξιολόγηση δεν γίνεται απλώς «επειδή είναι καλό για να έχεις», αλλά και επειδή «το να γνωρίζεις τους κινδύνους σου είναι προϋπόθεση για να μπορέσεις να τους αντιμετωπίσεις».