6.9 C
Athens
Monday, November 25, 2024
More

    ΕΚΤ :Μείωση του πληθωρισμού με περιορισμό της ρευστότητας και επίπτωση στα ομόλογα-Κλείνει η στρόφιγγα για την Ελλάδα

    Η απότομη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών αλλά και ομολόγων άλλων χωρών με υψηλό χρέος γεννούν ανησυχία.

    Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, εκτός από την αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ θα βάλει στο τραπέζι και νέα “όπλα” για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου ο πληθωρισμός να επανέλθει στην περιοχή 2%.

    Μετά από μια επταετία, κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ  θα αρχίσει να περιορίζει την ρευστότητα, μειώνοντας σταδιακά τις επανεπενδύσεις στα ομόλογα που λήγουν, ώστε να μειωθεί δραστικά και η ρευστότητα στην αγορά της ζώνης ευρώ.

    Οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων είχαν αυξηθεί τεχνητά σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι αποδόσεις σε πολλές χώρες ήταν αρνητικές. Η Ελλάδα σε συνδυασμό και με την πρόοδο των οικονομικών της στοιχείων ,είδε τον Ιούλιο του 2021 την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί μέχρι και το 0,5%.

    Οι αποφάσεις που καλείτε να λάβει η ΕΚΤ, για την ταχύτητα και το ύψος με το οποίο θα μειώσει το τεράστιο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που διατηρεί, μπορεί να προκαλέσει τεκτονικές δονήσεις σε αποδόσεις και τις τιμές των ομολόγων ειδικά των υπερχρεωμένων χωρών.

    Πρώτη ανησυχία της Ελλάδας για τα παραπάνω θα πρέπει να είναι ότι μέσα από το PEPP, η ΕΚΤ θα έχει συγκεντρώσει ελληνικούς τίτλους ύψους περίπου 39 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στην άνοδο των αποδόσεων η οποία θα είναι οριζόντια για όλη την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα είναι ο “αδύναμος κρίκος” καθώς είναι η χώρα της Ευρωζώνης με το υψηλότερο χρέος και ταυτόχρονα η μοναδική που δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Άρα και η χώρα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για μια νέα κρίση χρέους με ότι αυτό σημαίνει για τις αποδόσεις των ομολόγων της.

    Το συμπέρασμα για να προληφθούν τα χειρότερα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει νέος δανεισμός . Άρα ότι ακούσατε για έκτακτα μέτρα στήριξης, ξεχάστε το. Ότι συνέβη συνέβη λόγω πανδημίας άλλες λοιπόν οι συνθήκες που επικρατούσαν τα χρόνια της πανδημίας, άλλες τώρα.

    Το μόνο χαρτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι αυτό της ενεργειακής κρίσης. Άρα μια νέα έξαρση της ενεργειακής κρίσης ίσως και να “βόλευε” τη χώρα μας για να διαπραγματευτή στις αγορές…αν χρειαστεί…

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα