Η πρόεδρος της ΕΚΤ παρατήρησε την Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ ότι ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί, δεν αναφέρθηκε όμως στις προοπτικές της συνάντησης της ευρωτράπεζας στις 14 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας στους συναδέλφους της το περιθώριο να συζητήσουν δημόσια την ανάγκη αύξησης του κόστους δανεισμού, ενόψει των κρίσιμων οικονομικών στοιχείων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ μαζί με την Λαγκάρντ άκουσαν το μήνυμα του προέδρου Τζερόμ Πάουελ ότι το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και θα μπορούσε ακόμη και να αυξηθεί περαιτέρω.
Μια αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο παραμένει στην κόψη του ξυραφιού – αλλά τελικά η ΕΚΤ, με το βλέμμα στον δομικό πληθωρισμό, θα τα αυξήσει”, έγραψαν οι David Powell και Maeva Cousin του Bloomberg Economics μετά την ομιλία της προέδρου.
Αντίθετα, σε ακόμα μία απεικόνιση της λεπτής ισορροπίας της απόφασης, οικονομολόγοι στο Berenberg με επικεφαλής τον Holger Schmieding άλλαξαν την πρόβλεψή τους την Παρασκευή προτού μιλήσει η Λαγκάρντ, δίνοντας πιθανότητα 60% σε μία παύση των αυξήσεων της ΕΚΤ από το 40% προηγουμένως.
Σε κάθε περίπτωση, για όλους τους παρατηρητές οι αριθμοί για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης την Πέμπτη θα είναι πρωταρχικής σημασίας. Το λεγόμενο δομικό μέρος, που δεν προσμετρά ευμετάβλητα στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο 5,3% από το 5,5% του Ιουλίου, σύμφωνα με οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg.
Ένας βασικός λόγος είναι η αυξημένη ανθεκτικότητα των τιμών που παρατηρείται στις υπηρεσίες, περισσότερο από ό,τι στον τομέα της βιομηχανίας που πιέζεται.
“Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι αρκετά αυξημένος, χωρίς κάποια ιδιαίτερα σαφή πτωτική τάση”, δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του Bloomberg, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Μάρτινς Κάζακς. “Εξακολουθώ να προτιμώ να κάνω λάθος από την πλευρά των (περισσότερων) αυξήσεων των επιτοκίων”.
Παρομοίως, ο συνάδελφός του πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, επέμεινε ότι υπάρχει “κάποιος δρόμος ακόμα” για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και ότι είναι “πολύ νωρίς” για να σκεφτούμε μία παύση των αυξήσεων.
Αντίθετα, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο (που θεωρείται από τα πλέον “περιστέρια” της ΕΚΤ) κινήθηκε σε διαφορετικό τόνο, παρατηρώντας ότι “οι κίνδυνοι που εντοπίσαμε τον Ιούνιο στις προβλέψεις μας έχουν υλοποιηθεί”.
Οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ευρωτράπεζας έγιναν στη σκιά μίας σειράς απαισιόδοξων εκθέσεων υπεύθυνων παραγγελιών (PMI) την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν ότι η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ είχε ενταθεί, κάτι που αυξάνει την προοπτική καθοδικής πίεσης στον πληθωρισμό.
“Οι περισσότεροι ομιλητές της ΕΚΤ έχουν τονίσει ότι η θέση τους εξαρτάται από τα νέα οικονομικά δεδομένα”, σημείωσε ο Schmieding της Berenberg την Κυριακή. “Εάν τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία δείξουν ότι επιβραδύνει και ο πληθωρισμός του Αυγούστου δεν έχει ανοδική έκπληξη, η ΕΚΤ φαίνεται ελαφρώς πιο πιθανό να μην κάνει κίνηση (στα επιτόκια) τον Σεπτέμβριο”.
Οι αδύναμες μετρήσεις των PMI ώθησαν επίσης τους traders να μειώσουν τα στοιχήματα για το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Οι αγορές εξακολουθούν να βλέπουν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πραγματοποιούν μια τελική κίνηση μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μείωσαν την πιθανότητα της εξέλιξης αυτής σε περίπου 80% από την πλήρη τιμολόγησή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.