Τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται οι ορκωμοσίες των νέων πτυχιούχων των Τμημάτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο υπαίθριο αμφιθέατρο το οποίο διαθέτει η Θεολογική Σχολή, δίνει πλέον η Σύγκλητος.
Εδώ και αρκετούς μήνες, εξαιτίας των υφιστάμενων μέτρων, όσοι λάμβαναν το πτυχίο τους έδιναν τον όρκο εξαποστάσεως. Από τις 27 Ιουνίου, όμως, σύμφωνα με την ΚΥΑ, μπορούν να διοργανωθούν εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών και ορκωμοσίας φοιτητών σε ανοιχτούς χώρους με πληρότητα έως 75%, τηρουμένων πάντοτε όλων των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.
Όλο αυτό το διάστημα που δεν υπήρχε η δυνατότητα της διά ζώσης πραγματοποίησης ορκωμοσιών η στεναχώρια των φοιτητών που δεν είχαν τη δυνατότητα να χαρούν τη σημαντικότερη ημέρα των προπτυχιακών τους σπουδών ήταν μεγάλη. Τη λύση ήρθε να δώσει η πρόταση που κατέθεσε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης. Συγκεκριμένα, πρότεινε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, οι ορκωμοσίες των φοιτητών των Σχολών του ΕΚΠΑ να πραγματοποιούνται στο υπαίθριο αμφιθέατρο, το οποίο διαθέτει η Θεολογική Σχολή.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υπαίθριο αμφιθέατρο, χωρητικότητας άνω των 500 ατόμων, ενταγμένο με αρμονία στο φυσικό περιβάλλον της Πανεπιστημιούπολης, το οποίο στο παρελθόν είχε αξιοποιηθεί και για πολιτιστικές εκδηλώσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Την πρόταση του κ. Κοσμήτορα αποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση, στα τέλη Ιουνίου, τα μέλη της Συγκλήτου βάζοντας τέλος με αυτόν τον τρόπο στα προβλήματα που ανακύπτουν στο ζήτημα των τελετών ορκωμοσίας καθώς πολλές Σχολές δεν διαθέτουν τους προβλεπόμενους χώρους, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο σημείο αναφοράς τη Θεολογική Σχολή.
Πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος Αντιπρύτανης Καθηγητής κ. Δημήτριος Καραδήμας επιθεώρησε τον χώρο, ο οποίος ήταν γεμάτος από απορρίμματα, ενώ οι τοίχοι του, ζωγραφισμένοι με γκράφιτι. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης έτσι ώστε το αμφιθέατρο να είναι άμεσα διαθέσιμο για τις επερχόμενες τελετές. Οι φθορές πλέον στα σαθρά τσιμέντα επιδιορθώνονται, οι τοίχοι βάφονται, τα σκαλοπάτια καθαρίζονται με αμοβολή. Η αισθητική αναβάθμιση του όλου περιβάλλοντος χώρου σταδιακά λαμβάνει σάρκα και οστά και ο χώρος από σημείο συνάντησης περιθωριακών ατόμων μεταβάλλεται σε χώρο εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.