Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέντερσεν, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Συρία, όπου οι εχθροπραξίες αναζωπυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τόνισε την επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση και την έναρξη ουσιαστικών πολιτικών διαπραγματεύσεων.
Ραγδαίες αλλαγές στις γραμμές του μετώπου
Ο κ. Πέντερσεν ανέφερε ότι περιοχές όπως το Χαλέπι, με πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων, και η Ιντλίμπ, βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο μη κρατικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), ο οποίος πασχίζει να διατηρήσει τις θέσεις του. Η προέλαση των δυνάμεων αυτών κατευθύνεται προς τη Χάμα, πόλη με περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Κλιμάκωση και επιμέρους συγκρούσεις
Σύμφωνα με την αναφορά του, οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Στις 30 Νοεμβρίου, ο SNA εξαπέλυσε επίθεση κατά δυνάμεων που συνδέονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στην Ταλ Ριφάατ, προκαλώντας τον μαζικό εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων αμάχων και μαχητών. Επιπλέον, οι εντάσεις μεταξύ των SDF και των κυβερνητικών δυνάμεων αυξάνονται στη βορειοανατολική Συρία, ενώ ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν περιοχές στη Δαμασκό και στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.
Περιφερειακές και διεθνείς αντιδράσεις
Η κυβέρνηση της Συρίας καταδικάζει τις στρατιωτικές ενέργειες, χαρακτηρίζοντάς τες ως σοβαρή απειλή για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ βρίσκει υποστήριξη στη Ρωσία και το Ιράν. Από την άλλη, ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν στόχο να πιέσουν τη συριακή κυβέρνηση να εμπλακεί σε πολιτικό διάλογο. Η Τουρκία, αν και δηλώνει ότι δεν συμμετέχει άμεσα στις συγκρούσεις, θεωρεί πως τα γεγονότα αναδεικνύουν την ανάγκη συμφιλίωσης της Δαμασκού με τον συριακό λαό και την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που διατηρούν στρατεύματα στην ανατολική Συρία, απορρίπτουν οποιαδήποτε συμμετοχή στις πρόσφατες επιθέσεις, καλώντας σε αποκλιμάκωση και προώθηση μιας πολιτικής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Έκκληση του ΟΗΕ
Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκάιρ Πέντερσεν, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για:
- Τερματισμό των συγκρούσεων: Επείγουσα προστασία των αμάχων και παροχή ασφαλούς διέλευσης για όσους εγκαταλείπουν περιοχές συγκρούσεων.
- Πολιτική λύση: Επανέναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίσης, βασισμένη στην Απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
- Διεθνή συνεργασία: Ενίσχυση του διαλόγου ανάμεσα στους συριακούς φορείς και τους διεθνείς παράγοντες.
Κίνδυνοι σε περίπτωση επιδείνωσης
Ο κ. Πέντερσεν προειδοποίησε ότι η αποτυχία αποκλιμάκωσης και πολιτικής διευθέτησης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαίρεση και καταστροφή. Επισήμανε ότι η συριακή κρίση θέτει σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα έχει δραματικές επιπτώσεις στη ζωή και τις προσδοκίες του συριακού λαού.
«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Αν δεν δούμε αποκλιμάκωση και ταχεία μετακίνηση σε σοβαρή πολιτική διαδικασία, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και των βασικών διεθνών παικτών, τότε φοβάμαι ότι θα δούμε εμβάθυνση της κρίσης. Η Συρία θα διατρέξει σοβαρό κίνδυνο για περαιτέρω διαίρεση, επιδείνωση και καταστροφή. Οι συνέπειες για την (εθνική) κυριαρχία, την ενότητα, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς και για την ευημερία και την προσδοκίες του συριακού λαού, θα μπορούσαν να είναι πράγματι σοβαρές» πρόσθεσε ο κ. Πέντερσεν.